(Έκτακτη) Αρχική (περί τηλεκπαίδευσης)

Τελευταία ενημέρωση: 8-11-2020

Η αρχική σελίδα (βάσει της τρέχουσας κατάστασης λόγω κορωναϊού), αναμορφώνεται και προσαρμόζεται πλέον στις ανάγκες τηλεκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης) των συναδέλφων, των μαθητών και των γονέων.
Εδώ θα συγκεντρώνω οδηγίες, έγγραφα και πολυμεσικό υλικό που θα μπορεί να βοηθήσει τεχνικά τις εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Ψυχραιμία και υπομονή! Διαβάστε πριν ξεκινήσετε:
“Η εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη εκπαίδευση που θα αναπτυχθεί δεν έχει σκοπό την κάλυψη της διδακτέας ύλης αλλά τη συνέχιση της επαφής των μαθητών/τριών με τη μαθησιακή διαδικασία. Γίνεται σαφές από τη θέση αυτή πως οι όποιες ενέργειες αναπτυχθούν θα κινηθούν στην κατεύθυνση των επαναλήψεων ήδη διδαγμένης ύλης.

Κάθε σχολική μονάδα αφού εκτιμήσει τις υφιστάμενες ανάγκες και δυνατότητές της, θα διαμορφώσει τις ενέργειες που θα αναπτυχθούν για την επικοινωνία εκπαιδευτικών – μαθητών/τριών. Η μέθοδος επικοινωνίας είναι απόφαση κάθε/καθεμιάς εκπαιδευτικού… “

Ορολογία:

Τηλεκπαίδευση:  ονομάζουμε την εκπαίδευση από απόσταση. Ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο.

Ασύγχρονη τηλεκπαίδευση: δεν απαιτείται η σύγχρονη (την ίδια ώρα) συμμετοχή εκπαιδευτικού και μαθητών.  Ο εκπαιδευτικός δημιουργεί το εκπαιδευτικό υλικό και ο μαθητής το αξιοποιεί  όποτε και από όπου μπορεί. Συνήθως υπάρχει δυνατότητα για ασύγχρονη επικοινωνία των συμμετεχόντων με τη μορφή ανταλλαγής μηνυμάτων (chat, forum), ανάθεση ασκήσεων, κουίζ κ.α.
Παραδείγματα εφαρμογών ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης: eclass, e-memoodle.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: είναι απομακρυσμένη εκπαίδευση η οποία βασίζεται στην επικοινωνία εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενων σε πραγματικό χρόνο. Η επικοινωνία γίνεται με την αμφίπλευρη μετάδοση ήχου, βίντεο, δεδομένων (π.χ. μηνυμάτων, σχεδίων, διαμοιρασμό οθόνης,  κλπ) .
Παραδείγματα εφαρμογών σύγχρονης τηλεκπαίδευσης: WEBEX, Big BlueButton,

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

για να ξεκινήσετε την τηλεκπαίδευση

Διαβάστε τα παρακάτω 2 πρώτα βήματα για να καταλάβετε από που ξεκινάμε. Το 3o βήμα είναι προαιρετικό και είναι για τους πιο άνετους με τις online πλατφόρμες (εννοώ το e-me).

Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση: Κάντε κλικ για περισσότερα

Τα  εργαλεία:
ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) και
– η πλατφόρμα η-τάξη (eclass)

αποτελούν την βάση της τηλεκπαίδευσης, τουλάχιστον για Δημοτικά και Γυμνάσια.

Αρκεί ένας παλιός υπολογιστής, ένα tablet ή ένα φθηνό έξυπνο κινητό και σύνδεση στο διαδίκτυο (internet). Σε περίπτωση που δεν έχουμε μόνιμη σύνδεση στο διαδίκτυο (ADSL) και επειδή η χρήση του email και του eclass δεν απαιτεί την μεταφορά πολλών δεδομένων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύνδεση στο διαδίκτυο με χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας (mobile internet).

1ο βήμα: Λογαριασμός στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)
ΟΛΟΙ (εκπαιδευτικοί και μαθητές) πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Θα αποκτήσουν έτσι, ένα όνομα χρήστη, έστω π.χ. karaiskakis και έναν κωδικό (τον οποίο τον σημειώνουμε για να μην τον ξεχάσουμε). Αυτόματα δημιουργείται και το email μας που είναι της μορφής  όνομαχρήστη@sch.gr ή βάσει του παραδείγματος, kariskakis@sch.gr.
Ισχύει το ίδιο αν δημιουργήσουμε εμείς στο παιδί μας λογαριασμό στο ΠΣΔ. Έστω το όνομα χρήση που δημιουργείται αυτόματα είναι  π.χ. το jian0458a, τότε το email του θα είναι: jian0458@sch.gr.
Ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί/μαθητές, αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα εργαλεία του Πανελλήνιο Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr): email, πρόσβαση στις πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης (σύγχρονης/ασύγχρονης) και άλλα…
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ email της μορφής gmail, yahoo, htomail κλπ. ΠΡΕΠΕΙ να έχετε (εκπαιδευτικοί και μαθητές) email στο ΠΣΔ.

Για την εγγραφή στο ΠΣΔ:


2ο βήμα: εξοικείωση με τη χρήση του email και της η-τάξης του ΠΣΔ
Πρέπει όλοι (εκπαιδευτικοί, μαθητές και στο Δημοτικό ίσως και οι γονείς) να εξοικειωθούν άμεσα με το email και το “η-τάξη”.

με τις υπηρεσίες ΠΣΔ κατά σειρά προτεραιότητας:

  • χρήση του email  (webmail.sch.gr) ή αλλιώς της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΠΣΔ (βλέπω τα μηνύματά μου, απαντώ, δημιουργώ νέο μήνυμα, επισυνάπτω ένα αρχείο π.χ. εργασία ή εικόνα σε ένα μήνυμα).
    Η ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) είναι το κυριότερο εργαλείο επικοινωνίας και  οργάνωσης της τηλεκπαίδευσης.
  • εξοικείωση με την πλατφόρμα η-τάξη, (eclass.sch.gr) ή αλλιώς το e-class του ΠΣΔ. Είναι το βασικότερο και απλούστερο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τα Δημοτικά μέχρι τα Πανεπιστήμια.
    Ανακοίνωση 24-3-2020: Ενημερώνουμε τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία “Ηλεκτρονική Τάξη” του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (http://eclass.sch.gr), ότι δύνανται εφόσον το επιθυμούν να δημιουργούν “ανοικτά μαθήματα“, τα οποία δεν απαιτούν την σύνδεση των μαθητών στο μάθημα με λογαριασμό ΠΣΔ.

Προαιρετικό 3ο βήμα (κάπου στο μέλλον, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθένα...)

Εφόσον κατακτήσουμε τη χρήση των παραπάνω εργαλείων (ΜΗΝ φοβάστε μετά από 1-2 εβδομάδες θα γίνουν ρουτίνα), μπορούμε να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα εργαλεία τηλεκπαίδευσης τα οποία είναι στη διάθεση του εκπαιδευτικού (όποτε και αν το κρίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν) :

  • Το e-me (e-me.edu.gr)  ανήκει στα εργαλεία ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Μοιάζει με ένα όμορφο σχολικό facebook. Είναι ένα  χαρούμενο περιβάλλον συνεργασίας με αρκετά εργαλεία διδασκαλίας, όπως και το “η-τάξη”. Είναι ασφαλές και ανοικτό μόνο για εκπ/κούς και μαθητές με λογαριασμό στο ΠΣΔ.
  • Τα “Ζωντανά ηλεκτρονικά μαθήματα” (lessons.sch.gr) είναι ένα περιβάλλον διεξαγωγής τηλεδιασκέψεων με ήχο ή/και βίντεο, chat, διαμοιρασμό επιφάνειας εργασίας και εικονικό ασπροπίνακα.  θέλει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι ασφαλές και ανοικτό μόνο για εκπ/κούς και μαθητές με λογαριασμό στο ΠΣΔ.
Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση (με webex): Κάντε κλικ για περισσότερα

Οι παρακάτω οδηγίες στάλθηκαν από το ΠΣΔ με  email στις 28-9-2020 με τίτλο: “Τηλεδιάσκεψη Webex για εκπαιδευτικούς από το ΠΣΔ, χρήση και υποστήριξη

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για την ότι σε συνέχεια της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) σε Συνεργασία με το  (ΥΠΑΙΘ) υλοποίησε την τηλεδιάσκεψη Webex για εκπαιδευτικούς με την πλατφόρμα Cisco WebEx, με πιστοποίηση από την κεντρική του υπηρεσία πιστοποίησης (sso) του ΠΣΔ.

Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται από την ιστοσελίδα https://webex.sch.gr, στην οποία υπάρχει επιλογή σε σελίδα με «Οδηγίες» και επιλογή για την «Υποστήριξη» των χρηστών.

Η υπηρεσία παρέχεται σε όλες τις κατηγορίες χρηστών, εκπαιδευτικών, στελεχών και διοικητικών υπαλλήλων που εντάσσονται στην Α’/θμια και Β’/θμια εκπαίδευση, καθώς και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Μαθητείας και Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σύμφωνα με τη σελίδων των οδηγιών https://webex.sch.gr/docs.php

Είσοδος και χρήση της υπηρεσίας

Ξεκινήστε την είσοδο σας στην υπηρεσία «Τηλεδιάσκεψη Webex  για Εκπαιδευτικούς» από την ιστοσελίδα του ΠΣΔ https://webex.sch.gr.

Αν παλαιότερα είχατε δημιουργήσει δωρεάν λογαριασμό* οπότε δεν είναι δυνατή η εγγραφή στην υπηρεσία, τότε πρέπει να τον διαγράψετε σύμφωνα με τις οδηγίες διαγραφής.

Αν αποτυγχάνετε να διαγράψετε τον παλαιό (δωρεάν) λογαριασμό σας στο WebEx που είχατε δημιουργήσει με e-mail του ΠΣΔ, τότε μπορείτε να ζητήσετε από το ΠΣΔ την ανάκτηση (reclaim) του παλιού σας λογαριασμού και την μεταφορά του στην υπηρεσία «Τηλεδιάσκεψη για Εκπαιδευτικούς», όπως ακριβώς υποδεικνύεται στο τέλος των οδηγιών διαγραφής.

Υποδείξεις:

  • Δοκιμάστε πρώτα να εισέλθετε στην υπηρεσία από τη https://webex.sch.gr  και μόνο αν αποτύχει η προσπάθεια προχωρήστε στη διαγραφή του παλιού λογαριασμού σας.
  • Συνιστούμε να μην ακολουθείτε άλλες διαδικασίες διαγραφής, καθώς και χρήσης,πέρα των πιο πάνω επίσημων οδηγιών του ΠΣΔ.

Οδηγίες

Στη σελίδα της υπηρεσίας και στην επιλογή «Οδηγίες» υπάρχει το ακόλουθο υλικό το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται:

 

Εξυπηρέτηση χρηστών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ( ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι, σελ. 9) υπάρχουν δύο επίπεδα εξυπηρέτησης των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

  • 1ο επίπεδο εξυπηρέτησης: Η ομάδα υποστήριξης της κάθε σχολικής μονάδας, όπως έχει οριστεί στο myschool και η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή και από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, επιμορφωτής Β’ επιπέδου ΤΠΕ κτλ.), για να προσφέρει υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε ότι αφορά αρχικά στην εγγραφή των εκπαιδευτικών στο WebEx και κατόπιν στη χρήση της υπηρεσίας WebEx σύμφωνα με τους οδηγούς χρήσης που βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα https://webex.sch.gr.

o   Ο Διευθυντής της κάθε σχολικής μονάδας καλείται να επικαιροποιήσει τα μέλη της ομάδας υποστήριξης στο myschool.

  • 2ο επίπεδο εξυπηρέτησης: Εφόσον η ομάδα υποστήριξης του σχολείου δεν δύναται να επιλύσει κάποιο πρόβλημα που αφορά στην εγγραφή του εκπαιδευτικού στο WebEx, τότε επικοινωνεί με την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών (help desk) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση) θα βρείτε στη σελίδα https://www.sch.gr/helpdesk.

 

Η επικοινωνία των εκπαιδευτικών με την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών του ΠΣΔ θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των ομάδων υποστήριξης της κάθε  σχολικής μονάδας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ-ΕΓΓΡΑΦΑ

Κάντε κλικ για περισσότερα

Σχολικό Έτος 2020-21

Σχολικό Έτος 2019-20

ΒΙΝΤΕΟ + Οδηγίες

Για το Webex Meetings της Cisco
Τηλεδιάσκεψη με Skype
Λύσεις σε διάφορα προβλήματα
Εκπαιδευτική Τηλεόραση
Πρόγραμμα μαθημάτων Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης

!!! Πρόγραμμα μαθημάτων Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και κάντε κλικ στο “Πρόγραμμα επόμενων ημερών”

Αν κάνετε κλικ πάνω σε κάθε τάξη θα δείτε τις προηγούμενες εκπομπές-μαθήματα

Επιμορφωτικές - Ενημερωτικές συνάντησεις για θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας) στο youtube
Υπό επεξεργασία
  •  [νέο θέμα]

ΟΔΗΓΙΕΣ, online μαθήματα κ.α.

  • ΝΕΟ! “Mεθοδολογία της εκπαίδευσης από απόσταση”: συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής(ΙΕΠ). Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για όλους! https://learn.eap.gr/login/ 
  • Mάθημα Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τίτλο “Ηλεκτρονική τάξη – e class“, ανοιχτό σε όλους (δεν απαιτείται εγγραφή) από την κοινότητα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών etwinning.  Το διαδικτυακό μάθημα αποσκοπεί στην ενημέρωση και ταχεία επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην χρήση της «Ηλεκτρονικής τάξης – e class» του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.Ο εκπαιδευτικός μπορεί να ανοίξει και να διαβάσει τις ενότητες που πιστεύει ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. Δηλαδή δεν διαβάζεται σειριακά. Μπορείτε να το δείτε από εδώ https://seminars.etwinning.gr/course/view.php?id=4223   και  πιο κάτω και πατήστε «Σύνδεση ως επισκέπτης».(Έκτακτη) Αρχική (περί τηλεκπαίδευσης)
  • Mάθημα Εξ αποστάσεως εκπαίδευση με τίτλο “Εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση – Εργαλεία επικοινωνίας – Εργαλεία συνεργασίας – Συμβουλές“, ανοιχτό σε όλους (δεν απαιτείται εγγραφή) από την κοινότητα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών etwinning. Όσοι δεν έχετε λογαριασμό στη πλατφόρμα επιλέξτε Σύνδεση ως επισκέπτες (Guest Login). Θα το βρείτε εδώ, στο πάνω μέρος της σελίδας με κλικ στο κουμπί “Είσοδος στο μάθημα”.
  • Δωρεάν σεμινάριο 60 ωρών, της ΕΕΠΕΚ, για εκπαιδευτικούς μέλη της ΕΕΠΕΚ (μπορείτε να γραφτείτε οποιαδήποτε στιγμή) με θέμα “”Σύστημα Διαχείρισης Μάθησης: Ηλεκτρονική Σχολική Τάξη (η-Τάξη)”. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 05/04/2020. Εγγραφή στο: https://www.eepek.gr/el/draseis/trexonta-seminaria

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/