Παλέτες, κατασκευές και ανακύκλωση…!

[Ανανεώθηκε στις 23-6-2019]

Το άρθρο αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας συζήτησης με τον φίλο μου Ηλία, για την ανακύκλωση παλετών (pallets) και τη χρήση τους για κατασκευές από απλές μέχρι για να μπουν στο σαλόνι μας…!

Σημαντικό

Η χρήση παλετών μπορεί να γίνει με δύο τρόπους και αυτό πρέπει να σας είναι ξεκάθαρο πριν ξεκινήσετε την κατασκευή σας:

  • χρήση ολόκληρης της παλέτας ή τμήματός της (πιο εύκολες και γρήγορες κατασκευές)
  • αποδόμηση της παλέτας και χρήση της ξυλείας της (ουσιαστικά η παλέτα χρησιμοποιείται ως πηγή δωρεάν ξυλείας. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά αλλά θέλουν κάποια εμπειρία και περισσότερο χρόνο).

Στην 2η περίπτωση, όπου διαλύουμε (αποδομούμε) την παλέτα για να πάρουμε πριστή ξυλεία (μασίφ τεμάχια ξύλου), το προφανές πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να έχουμε δωρεάν σανίδες ξύλου. Ωστόσο πρέπει να βγάλουμε όλα τα καρφιά προσεκτικά γιατί διαφορετικά θα υποστούν ζημιές τα εργαλεία μας (σέγα/πριόνι/δισκοπρίονο και πλάνη). Επίσης τα ξυλοτεμάχια της παλέτας θα έχουν τρύπες, σκισίματα, αποχρωματισμούς/χρωματισμούς, στρεβλώσεις κλπ που σημαίνει ότι για να αποκτήσουν επίπεδη (αρχικά) και λεία επιφάνεια (τελικά) θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και παρελκόμενα (πριόνια σέγας, γυαλόχαρτα, ξυλόστοκο) και το σημαντικότερο θα πρέπει να αφιερώσουμε αρκετή ώρα. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη την επικινδυνότητα (ιδιαίτερα εσωτερικής)  χρήσης μεταχειρισμένης ξυλείας όπου π.χ. η παλέτα μπορεί να έχει εμποτιστεί με επικίνδυνα διαλυτικά ή άλλα χημικά.  Για το ίδιο λόγο όταν τρίβετε ή κόβετε παλέτες ή ξυλεία από παλέτες πρέπει να παίρνετε 2 φορές τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας (μάσκα, γάντια, γυαλιά).

Άρα αν έχετε την εμπειρία και τα βασικά εργαλεία θα ήταν προτιμότερο να αγοράσετε πριστή ξυλεία ελάτου ή σουηδικού ξύλου (δασική πεύκη), ιδιαίτερα αν θέλετε να φτιάξετε έπιπλα εσωτερικού χώρου και ακόμη περισσότερο για έπιπλα παιδικού δωματίου. Ενδεικτικά ξυλοτεμάχιο ελάτης που έχει υποστεί ξήρανση και έχει πλανιστεί  η πάνω και η κάτω πλευρά της, με διαστάσεις:

Μήκος * Πλάτος * Πάχος = 4μέτρα * 25 εκ. * 4εκ.

έχει κόστος μεταξύ 16-20€.

Ωστόσο σε πολλές κατασκευές, που παρουσιάζονται παρακάτω,  είναι επιθυμητή η ρουστίκ εμφάνιση του χρησιμοποιημένου ξύλου της παλέτας οπότε οι ατέλειες των παλετοσανιδών αποτελούν πλεονέκτημα. Για παράδειγμα στην ιστοσελίδα etsy.com μπορείτε να πουλήσετε ή να αγοράσετε έπιπλα από παλέτες τα οποία είναι ισότιμα και πολλές φορές αρκετά ακριβότερα από τα έπιπλα μασίφ ξύλου που πουλάνε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων επίπλων.

Για να πάρετε μια ιδέα κάντε κλικ στο https://www.etsy.com/search?q=pallet%20furniture&ref=auto5&as_prefix=pallet

Συνοψίζω.

  • Οι παλέτες είναι μια οικονομική λύση για να φτιάξει κάποιος αρκετά έπιπλα κυρίως κήπου-βεράντας ή ακόμη και εσωτερικού χώρου.
  • Σας συμβουλεύω την χρήση παλετών που δεν είναι κακομεταχειρισμένες ή ακόμα καλύτερα να βρείτε ή να αγοράσετε καινούργιες από κάποια βιοτεχνία παλετών.
  • Αν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένες πρέπει τις πλύνετε/καθαρίσετε καλά, να τις τρίψετε (πολύ ή λίγο ανάλογα το πόσο ρουστίκ θέλετε το έπιπλο) και να χρησιμοποιήσετε κάποιο επώνυμο προϊόν φινιρίσματος ώστε να προστατεύσετε το ξύλο και τους τελικούς χρήστες (και φυσικά να απογειώσετε την αισθητική της κατασκευής) ακόμη και εάν δεν επιθυμείτε χρωματισμό του επίπλου.
  • Οι παλέτες είναι τέλειες για να κάνετε δοκιμές και να εξασκήσετε τις κατασκευαστικές σας ικανότητες. Είναι πηγή δωρεάν ξυλείας  αλλά χρειάζεται κόπος για την αποδόμησή τους.
  • Οι παλέτες μπορούν υπό συνθήκες, να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές εσωτερικού χώρου και να δημιουργηθούν εντυπωσιακές, στιβαρές κατασκευές  ιδιαίτερης ρουστίκ αισθητικής.

Αποδόμηση παλετών

1. Απλός τρόπος με βαριοπούλα


2. Με ειδικό εργαλείο (θα χρειαστεί να πιάσετε ηλεκτροσυγκόλληση ή να πάτε σε σιδηρουργό). Η αποδόμηση γίνεται εύκολα και με ταχύτητα.


3. Συμβουλές για το βγάλσιμο καρφιών από τις σανίδες

pallet_removing


Παραδείγματα κατασκευών με παλλέτες

Τραπεζάκια

 

1. Τραπέζι κήπου ή βεράντας (απλή κατασκευή)


2. Εντυπωσιακό τραπεζάκι σαλονιού με ροδάκια (απλή κατασκευή).


3. Τραπεζάκι σαλονιού για καφέ (με εφέ-μοτίβο με σανίδες!) (λίγο δυσκολότερη κατασκευή)


4. Το πιο απλό παλετοτραπέζι σαλονιού με πεπαλαιωμένη όψη!

Ντουλάπια-κομοδίνα

1. Κομοδίνα (δύσκολη κατασκευή, πολύ καλό βίντεο που δείχνει και αρκετές τεχνικές επιπλοποιίας)

 

2. Ντουλάπι κουζίνας κρεμαστό με συρόμενες πόρτες (απλά εκπληκτικό!)

Καρέκλες

 

1. Εξαιρετική καρέκλα βεράντας (σχετικά απλή κατασκευή)

 

2. Με βάση το παραπάνω βίντεο δείτε και τη δική μου άποψη για παλετοκαρέκλα (για περισσότερα εδώ)

2. Εντυπωσιακή καρέκλα κήπου (σχετικά βαριά και μέτριας δυσκολίας κατασκευή)

 

3. Παλετοκαρέκλα προχωρημένης σχεδίασης (δύσκολη σχετικά κατασκευή σε σχέση με τις προηγούμενες)

http://www.instructables.com/id/Reclined-Pallet-Wood-Chair/?ALLSTEPS

pallet_chair

 

 

4. Στο παρακάτω site θα βρείτε περισσότερα από 3ο απλές (όχι όλες) στην υλοποίηση ιδέες για καρέκλες:

http://palletfurnitureplans.com/pallet-chair/31-diy-pallet-chair-ideas/

Άλλες κατασκευές

1. Επικάλυψη τοίχου με παλέτες. Εξαιρετική ιδέα!

 

2. Πλήθος κατασκευών για να πάρετε ιδέες (Ι):

 

3. Πλήθος κατασκευών για να πάρετε ιδέες (ΙΙ):

4. 10 κατασκευές για ιδέες!

 

 ΠΗΓΕΣ

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%ad%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7/

1 pings

  1. […] Περισσότερα για κατασκευές από παλέτες μπορείτε να δείτε σε αυτό το άρθρο. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.