Περί μικροβίων (ανθρώπινων), πως πλένουμε τα χέρια μας κ.α.

[Ενημερώθηκε 19-9-2019]

Οι κανόνες υγιεινής στα εργαστήρια ΗΥ πρέπει να είναι αρκετά απαιτητικοί και ξεκάθαροι. Η ενημέρωση των παιδιών πρέπει να είναι σχεδόν καθημερινή, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις. Οι περισσότεροι μαθητές δεν πλένουν τα χέρια τους όταν πάνε τουαλέτα ή τα πλένουν μόνο με νερό (ακόμη και όταν υπάρχει σαπούνι στις τουαλέτες).

Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών θεωρεί ότι τα χέρια του είναι καθαρά  αν τα πλένει στο σπίτι του 1-2 φορές την ημέρα. ΔΗΛΑΔΗ στο σχολείο οι περισσότεροι μαθητές ΔΕΝ πλένουν τα χέρια τους όταν πάνε τουαλέτα, μετά από τη γυμναστική (αν πιάσουν μπάλες, χώματα, όργανα γυμναστικής κλπ) και φυσικά πριν και μετά από το κολατσιό τους.

Στο εργαστήριο έχουμε ακόμη ένα θέμα εκτός των μικροβίων. Αυτό της καθαριότητας. Για παράδειγμα αν κάποιο παιδί φάει τυρόπιτα ή ποπκόρν (τα οποία σχεδόν πάντα είναι λιπαρά) ακόμη και να χρησιμοποιήσει αντισηπτικό μαντηλάκι ή διάλυμα, τα χέρια παραμένουν λερωμένα και τα λίπη μεταφέρονται στα πληκτρολόγια, τα ποντίκια και τις οθόνες. Άρα η μοναδική λύση είναι πλύσιμο με σαπούνι πριν  και μετά.

Επειδή οι μαθητές των μικρότερων τάξεων φταρνίζονται, βήχουν ή ακόμη σκουπίζουν τη μύτη τους με το χέρι τους και μετά πιάνουν το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο είναι απαραίτητο:

όσο είμαστε στο εργαστήριο να θεωρούμε ότι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι ΔΕΝ είναι καθαρά. Άρα κατά τη διάρκεια του μαθήματος αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα και στη μύτη, όχι μόνο για να μην μεταφέρουμε τα δικά μας μικρόβια στα μέρη του ΗΥ αλλά και να μην φάμε τα μικρόβια των προηγούμενων.

Μετά το μάθημα πρέπει οπωσδήποτε να απολυμάνουμε τα χέρια μας με πλύσιμο με σαπούνι(προτεινόμενο).


Τρόπος μετάδοσης της γρίπης

Η γρίπη μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μέσω του βηξίματος ή του φτερνίσματος και επίσης αν κάποιος ακουμπήσει τον ιό με τα χέρια σε σημείο που έχουν πέσει σταγονίδια φτερνίσματος κτλ, και έπειτα ακουμπήσει τη μύτη ή το στόμα του. (πηγή)

 


Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Συνήθως ξεκινούν απότομα με:

  • αδυναμία,
  • κόπωση,
  • ψηλό πυρετό,
  • ρινική καταρροή (συνάχι),
  • ξηρό βήχα,
  • μυϊκούς πόνους,
  • κεφαλαλγία (πονοκέφαλο),

συμπτώματα που αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που όταν εμφανιστούν θα πρέπει άμεσα ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον γιατρό του:

  • υψηλός και πολυήμερος πυρετός,
  • δύσπνοια,
  • πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος,
  • απώλεια αισθήσεων,
  • πολλοί ή παρατεινόμενοι έμετοι.

Εάν ο ασθενής πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα, καλό είναι να συμβουλευτεί γιατρό αμέσως μόλις εμφανίσει συμπτώματα γρίπης, επειδή οι πιθανότητες να παρουσιάσει επιπλοκές αυξάνονται.

Σε τι διαφέρει η γρίπη από το κοινό κρυολόγημα

Η γρίπη διαφέρει από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από πλήθος άλλων ιών. Τα συμπτώματά του συνήθως είναι πιο ήπια και διαρκούν λιγότερο, ενώ σπάνια υπάρχουν επιπλοκές. Σε αντίθεση με τη γρίπη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες. Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του γιατρού είναι αναγκαία.

πηγή: http://www.iatropedia.gr/eidiseis/dite-pos-metadidete-o-ios-tis-gripis-vinteo/35628/


Επίκαιρα και χρήσιμα άρθρο (Φεβ. 2017):


Ένα σύντομο βίντεο για τον τρόπο μετάδοσης της γρίπης


Πως πλένουμε τα χέρια μας (για τους μεγάλους και τους μικρούς…):


Απλά δείτε τι γίνεται όταν δεν πλένουμε τα χέρια μας


Τι γίνεται όταν δεν πλένουμε τα χέρια, όταν τα πλένουμε μόνο με νερό και όταν χρησιμοποιούμε σαπούνι!

 

 


Βίντεο: Πειράματα για το πόσο μακριά πετάγονται σταγονίδια από το στόμα μας όταν φταρνιζόμαστε

Ένα απόσπασμα από επεισόδιο γνωστής σειράς που παρουσιάζει τη διασπορά των υγρών μας από στόμα και μύτη όταν φταρνιζόμαστε: α) στην παλάμη μας, β) στον αγκώνα μας και γ) σε μαντήλι. Έχει αρκετό ενδιαφέρον:

 


Μετάδοση μικροβίων στο τραπέζι


Φωτογραφίες ιών-μικροβίων

Ο ίος της γρίπης Α Η1Ν1. (By Cybercobra at Αγγλικά Wikipedia, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9878954)

Ο ιός H5N1 (με κίτρινο χρώμα) μεγαλώνει μέσα σε κύτταρα (με πράσινο χρώμα). Ο ιός είναι γνωστός και σαν η γρίπη των πτηνών.

Ο ιός της γρίπης του Χονγκ Κονγκ Η3Ν2 ο οποίος προκάλεσε πανδημία

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%af%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%ad/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.