Return to Προγραμματισμός

Ρομποτική: Arduino

Εάν κάποιος θέλει να ξεκινήσει ρομποτική, χωρίς όμως να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό στον απαιτούμενο εξοπλισμό και είναι διατεθειμένος να μάθει βασικά ηλεκτρονικά αλλά και να ασχοληθεί σοβαρά με τον προγραμματισμό (χωρίς να χρειαστεί να γίνει προγραμματιστής) τότε το arduino είναι (παγκοσμίως) η 1η του επιλογή.

Είναι ένας μικρός αλλά με αρκετές δυνατότητες υπολογιστής με τη μορφή μικρής πλακέτας. Βγαίνει σε αρκετές εκδόσεις (π.χ. το μικρό Arduino nano και το βιομηχανικό Arduino PRO ) με την ποιο διαδεδομένη να είναι το Arduino Uno. Είναι πλήρως ανοιχτής σχεδίασης (σε αντίθεση με το micro:bit στο οποίο η πλακέτα δεν είναι ανοικτά διαθέσιμη) και για αυτόν τον λόγο μπορείτε να βρείτε π.χ. το Arduino Uno Rev 3 με λιγότερο από 10€ και είναι ακριβώς ίδιο με την επίσημο Arduino Uno που κατασκευάζεται στην Ιταλία.

Το Arduino ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Διαδραστικής Σχεδίασης στην Ιβρέα της Ιταλίας από φοιτητές οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια φθηνή προγραμματιζόμενη ανοικτή πλατφόρμα. Τελικά ο Massimo Banzi, ο David Mellis και  ο  David Cuartielles κατέληξαν στο δημιουργία του Arduino.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Arduino:

  • Είναι πολύ φθηνό.
  • Έχει πάρα πολλές δυνατότητες.
  • Υπάρχει τεράστιο πλήθος αισθητήρων και ενεργοποιητών (π.χ. κινητήρων) σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή.
  • Υπάρχει πολύ εκπαιδευτικό υλικό ελεύθερα διαθέσιμο στο διαδίκτυο και άπειρα παραδείγματα χρήσης.
  • Μπορεί να προγραμματιστεί με πολλές γλώσσες

Επίσημη ιστοσελίδα: https://www.arduino.cc/


Επιπλεόν προγραμματιστικά περιβάλλοντα:

  • https://lab.open-roberta.org/ προγραμματίστε το arduino (Uno, nano, mega…) χωρίς να έχετε arduino. Πολύ ωραίο περιβάλλον εξομοίωσης (και όχι μόνο για arduino!).
Έnα ωραίο αρθρο το οποίο παρουσιάζει 10 περιβάλλοντα προγραμματισμού/εξομοίωσης για το arduino:

https://all3dp.com/2/best-arduino-simulators-online-offline/

Δωρεάν Βιβλία:

  1.  “Προγραμματίζοντας με τον μικροελεγκτή Arduino”,  Συγγραφέας: Εμμανουήλ Πουλάκης.
  2.  “Δημιουργώ με το Arduino και προγραμματίζω με το Ardublock” – Εγχειρίδιο της Ναταλίας Θεόκλειας Γεωργιτζίκη.
  3. Εκπαιδευτική Ρομποτική με τον μικροελεγκτή Arduino” – Εγχειρίδιο του Νικόλαου Φανουράκη

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-arduino/