Return to Ένας 3d printer στο 2ο Δ.Σ. Παλαμά

3D printing

[Τελευταία ενημέρωση: 18-10-2023]

Για την εκτύπωση 3Δ μοντέλων πρέπει ή να τα σχεδιάσω ή να τα βρω έτοιμα σε κάποιο σχετικό αποθετήριο.

Όταν μιλάμε για 3Δ αντικείμενο για εκτύπωση εννοούμε τη γεωμετρία του μοντέλου,

Όταν μιλάμε για 3Δ αντικείμενο ως γραφικό εννοούμε  (επιπλέον της γεωμετρίας) και την υλικό, την  υφή και τον φωτισμό του αντικειμένου.

Ο σχεδιασμός η εργονομία και η ευχρηστία μπορούν να οδηγήσουν στην υλοποίηση ενός επιτυχημένου προϊόντος (και κάποιοι να γίνουν διάσημοι και πλούσιοι)  ή στην αποτυχία.

Πριν ξεκινήσω τη 3d σχεδίαση:

  1. κάνω έρευνα αγοράς (ο Googlης είναι φίλος μας)
  2. κάνω προσχέδια στο χαρτί
  3. επιλέγω προσχέδιο
  4. κάνω τελικά σκίτσα με διαστάσεις
  5. Το σχεδιάζω το κατάλληλο πρόγραμμα για 3d σχεδίαση

Απαραίτητα πρέπει να ξέρω να μετράω με παχύμετρο: https://www.instructables.com/How-to-Use-Calipers/

Εισαγωγική παρουσίαση στο 3D printing

 

3DP TEACHER – implementation of 3D Printing in future education: Ένας εξαιρετικός οδηγός για εκπαιδευτικούς [88 σελ. σε μορφή .pdf, 4.5MB ]

Πηγή: https://3dp-teacher.erasmus.site/

 

Tutorials

Λογισμικά για 3d μοντελοποίηση


1. TinkerCAD: https://www.tinkercad.com/: δωρεάν, online εφαρμογή εξαιρετικά απλή για εισαγωγή στη 3d σχεδίαση και εκτύπωση.


https://www.tinkercad.com/blog/printable-guides-tinkercad-fusion360 Οδηγοί χρήσης (εν συντομία) για το tinkercad και το fusion360.


2. FreeCAD: https://www.freecadweb.org/index.php: Ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό παραμετρικής σχεδίασης (και όχι μόνο καθώς έχει εργαλειοθήκη σχεδίασης με βασικά στερεά όπως το Tinkercad, αρχιτεκτονικής σχεδίασης και cad σχεδίασης 2 διαστάσεων )με γραφικό περιβάλλον. Πολλές δυνατότητες όπως εξομοίωση, εξαγωγή σχεδίων για 3d εκτύπωση, παραγωγή σχεδίων και ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων.

Εισαγωγή στο FreeCAD 0.21.1 σε μία ώρα:

https://www.scan2cad.com/blog/cad/freecad-basics/

 

 

Ένα πολύ καλό ebook από https://hackspace.raspberrypi.com/books το οποίο (για λόγους ευκολίας και μόνο), μπορείτε να το κατεβάσετε και από εδώ:

 

Έχει το πλεονέκτημα (για τη διδασκαλία σε σχολείο ) ότι το περιβάλλον του είναι πλήρως εξελληνισμένο .

 

Βίντεο tutorials

Ορισμένα βίντεο για την εκμάθηση του FreeCAD

 

 


3. SketchUp: https://www.sketchup.com/: Η online έκδοση είναι δωρεάν. Αν και σχεδιάστηκε κυρίως για αρχιτέκτονες έχει αρκετές δυνατότητες και είναι σχετικά απλό στη χρήση.


4. Fusion360: https://www.autodesk.com/products/fusion-360/personal υπάρχει ελεύθερη έκδοση για προσωπική χρήση. Θεωρείται το επόμενο βήμα μετά το tinkercad καθώς έχει εξαιρετικές δυνατότητες μοντελοποίησης και είναι σχετικά εύκολο στη χρήση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για CAD, CAM και CAE ενώ έχει και αρκετές δυνατότητες εξομοίωσης.

Εφόσον αποφασίσουμε να πάμε σοτ Fusion360 μετά το Tinkercad δείτε τον παρακάτω οδηγό:

https://www.tinkercad.com/fusion360

Υπάρχει και online έκδοση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (αφού ζητήσουμε δικαιώματα εκπαιδευτικού) για τη διαχείριση τάξης. Αυτή η έκδοση δεν χρειάζεται, προφανώς, εγκατάσταση αλλά ανοίγει κατευθείαν στον browser: https://fusion.online.autodesk.com/


5. Blender: https://www.blender.org/: Ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό για την δημιουργία 3d γραφικών, παιχνιδιών, cgi ταινιών και φυσικά 3d  αντικειμένων. Απαιτεί αρκετή εξοικείωση.

 

Πηγές

Βίντεο

Αποθετήρια για 3D  printing

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικά αποθετήρια με χιλιάδες αντικείμενα έτοιμα για 3D εκτύπωση:

Ιδέες για 3d σχεδίαση και εκτύπωση

και κάποιες λίστες:


Προβλήματα και λύσεις

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/3d-printing/%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-3d-printing/

3d: Εισαγωγή στο FreeCAD (υπό κατασκευή)

Εισαγωγή Η 3D σχεδίαση. Σχεδίαση α) με βασικά στερεά και β) παραμετρική σχεδίαση Η ιστοσελίδα του FreeCAD   https://www.freecad.org/   Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε και στα 3 κύρια λειτουργικά συστήματα (Windows, Linux, MacOS). Στα win και στο Linux μπορούμε να το τρέξουμε χωρίς εγκατάσταση ως portableapp και ως appimage αντίστοιχα. Κατεβάζουμε την τελευταία σταθερή έκδοση. …

Creality Ender 3 V2 neo

Συναρμολόγηση Προβλήματα Οδηγίες

Creality K1 MAX

Χρήσιμες πληροφορίες Εκτυπώνοντας Wood PLA Ρυθμίσεις: 0.4 nozzle, 235°C, 55°C, 100 flow  (πηγή)