Εισαγωγή
Εισαγωγή και μετακίνηση αντικειμένων
Περιστροφή αντικειμένων
Με κλικ πάνω σε ένα αντικείμενο εμφανίζονται 3 καμπύλα βελάκια με το καθένα να αντιστοιχεί στον αντίστοιχο άξονα XYZ.
Προσοχή: Η περιστροφή δεξιά αριστερά (με το βελάκι που εμφανίζεται πάνω στη βάση/workplane) αντιστοιχεί στον κατακόρυφο άξoνα και το βρίσκουμε με τον κανόνα του δεξιού χεριού.

Σχήμα 1: Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων στις τρεις διαστάσεις. Κάθε σημείο P στο χώρο μπορεί να παρασταθεί με μία τριάδα αριθμών (x,y,z), κάθε μία εκ των οποίων αντιστοιχεί στην κάθετη απόσταση του σημείου από τον αντίστοιχο άξονα.
Για να περιστρέψουμε ένα αντικείμενο πρέπει να κάνουμε κλικ πάνω του, ώστε να εμφανιστούν οι 3 λαβές περιστροφής (1,2,3 όπως φαίνεται στο Σχ.3). Αν κάνουμε κλικ σε μία λαβή περιστροφής, τότε εμφανίζονται 2 κυκλικοί δίσκοι. Έχοντας πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικού, αν το μετακινήσουμε στον μέσα κύκλο (5), τότε περιστρέφουμε το αντικείμενο κατά 22.5 μοίρες, ενώ εάν το βελάκι είναι στον έξω κύκλο (4) τότε το περιστρέφουμε κατά 1 μοίρα.
Σημείωση: Για να καταλάβουμε σε ποιόν άξονα υλοποιούμε την περιστροφή πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον κανόνα του δεξιού χεριού. Έτσι στο Σχ.3, με τη λαβή περιστροφής (3), περιστρέφουμε το αντικείμενο κατά τον άξονα z.
Αλλαγή μεγέθους (Scaling)
Με κλικ στον αντικείμενο εμφανίζονται στις γωνίες του οι λαβές αυξομοίωσης μεγέθους με τη μορφή μικρών τετραγώνων (Σχ.3)
Με SHIFT πατημένο: αυξομειώνουμε το μέγεθος ταυτόχρονα σε όλες τις διαστάσεις
Με SHIFT + ALT πατημένο: αυξομειώνουμε το μέγεθος ταυτόχρονα σε όλες τις διαστάσεις ως προς το κέντρο του αντικειμένου
Τροποποίηση παραμέτρων αντικειμένου
Ανάλογα με το ποιο αντικείμενο έχω κάνει κλικ, εμφανίζεται στο δεξί μέρος του παραθύρου ένα παράθυρο με τις ιδιότητες του αντικειμένου.
Ασκήσεις για υλοποίηση
Γενικές ασκήσεις από απλές έως δύσκολες με αυξανόμενη δυσκολία:
https://www.yourtechnologyweb.com/1st-eso-exercises/tinkercad-exercises-2/
- Το όνομά μας σε μπρελόκ: https://i.materialise.com/blog/en/tinkercad-3d-printing-tutorial/
- Ξανά μπρελόκ και με εισαγωγικές οδηγίες για το Tinkercad.
- Κύβος που περικλύει κέρμα με πολύ καλές οδηγίες: https://mathgrrl.com/hacktastic/2014/07/day-313-designing-penny-trap-wi/
- Τρίλιζα σε επιτραπέζιο: https://cults3d.com/en/3d-model/game/tic-tac-toe-ferryteacher
Ερώτηση: Μπορείτε να τροποποιήσετε τη σχεδίαση ώστε να κλείνει με καπάκι και να γίνεται μπρελόκ;
Κατασκευή Soma Cube
Πληροφορίες για τον Soma Κύβο εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Soma_cube ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Δανό μαθηματικό και εφευρέτη /ποιητή Piet Hein το 1933. Ουσιαστικά ένα κύβος που έχει διαστάσεις 3*3*3 (συνολικά 27 υποκύβους), συναρμολογείται από 7 τμήματα που αποτελούνται απο υποκύβους. Τα 7 κομμάτια μπορούν να συνδυαστούν για την δημιουργία διαφόρων άλλων σχημάτων (κάτι σαν 3Δ τάνγκραμ). Για το ποιές μορφές μπορούν να γίνουν ρίξτε μια ματιά εδώ: https://cults3d.com/en/3d-model/tool/soma-cube-box-resize.
- Απλός κύβος παζλ με 5 κομμάτια: https://www.instructables.com/3D-Printed-Soma-Cube-Puzzle/
- Ο κλασσικός soma cube: https://www.instructables.com/Soma-Cube-With-Tinkercad/ και εδώ: https://cults3d.com/en/3d-model/game/3×3-puzzle-cube
- Επέκταση σε κύβο 4*4: https://cults3d.com/en/3d-model/game/4×4-puzzle-cube
Ερώτηση: μπορείτε να δείτε τι άλλα επιτραπέζια παιχνίδια έχει ανεβάσει ο ίδιος δημιουργός στο ίδιο αποθετήριο; Ποιό θα θέλατε να εκτυπώσετε; - Απλός κύβος παζλ με 8 κομμάτια: https://www.instructables.com/Cube-Puzzle-in-Tinkercad/ και με το κουτί του https://www.instructables.com/How-to-Make-3D-Puzzle-Printable-With-Tinkercad/
Άσκηση στον soma κύβο:
α) Δημιουργήστε έναν υποκύβο 10*10χιλ. Ρυθμίστε το snapgrid=5χιλ. Δημιουργήστε 6 αντίγραφα ώστε να έχουμε 7 υποκύβους. Χρωματίστε κάθε υποκύβο διαφορετικά και με duplicate δημιουργήστε τα παρακάτω τμήματα:
b) Αντιγράψτε και τα 7 κομμάτια και στη συνέχεια περιστρέψτε τα και μετακινήστε τα ώστε να συνθέσετε τον soma κύβο 3*3 όπως στην παρακάτω εικόνα:
Σημείωση: για να βοηθηθείτε δείτε τη λύση στο: https://en.wikipedia.org/wiki/Soma_cube
γ) Πάρτε έναν screenshot από τα 7 αποσυναρμολογημένα κομμάτια και τα άλλα 7 που αποτελούν τον συναρμολογημένο κύβο (όπως στην παρακάτω εικόνα) και στείλτε το στον εκπαιδευτικό σας.
- Κυβικός κόμπος παζλ: https://www.instructables.com/3D-Printing-Acacia-Lock/
Μια πολύ καλή εισαγωγή και παρουσίαση πως μετατρέπουμε μια ιδέα σε σχέδιο και το σχέδιο σε 3d αντικείμενο στο tinkercad μπορείτε να δείτε εδώ:
(Video by ItsMeaDMaDe): Learn How to Turn Your Ideas Into 3D Prints using TinkerCAD