1η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2019

Με την ομάδα μου “MarsAgrotica” , το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπ/κής Ρομποτικής της WRO, στην κατηγορία “Ο εποικισμός του Άρη – Stories of tomorrow“.


Περιγραφή

Η ομάδα μας MarsAgrotica κατασκεύασε και παρουσίασε το ρομπότ “Δήμητρα” (από το όνομα της Θεάς της Γεωργίας). Η ρομποτική κατασκευή μας, αποτελεί τη λύση για την καλλιέργεια φυτών στον Άρη ώστε οι πρώτοι έποικοι να βρουν έτοιμα τα λαχανικά τους όταν θα φθάσουν στον πλανήτη.

Το ρομπότ έχει σχεδιαστεί ώστε να φυτεύει ντομάτες στο διαστημικό μας θερμοκήπιο. Η “Δήμητρα” μπορεί να ανοίξει λάκκους φύτευσης στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη (και μάλιστα σε όποιο σημείο οριστεί με μετακινούμενους δείκτες), να τοποθετήσει τους σπόρους με ακρίβεια και στη συνέχεια να καλύψει τους σπόρους με χώμα. Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ενώ παράλληλα όλα τα στάδιά της, εμφανίζονται ταυτόχρονα με animation στην οθόνη του υπολογιστή.

Τα μέρη της κατασκευής

  1.  Κινητήρας μετακίνησης του ρομπότ.
  2.  Κινητήρας περιστροφής του κουβά εκσκαφής.
  3.  Κινητήρας αυτόματου συστήματος τοποθέτησης σπόρων.
  4.  Αισθητήρας απόστασης (στο πίσω μέρος του ρομπότ).
  5. Δείκτες σποράς (0 έως 3) σε τυχαίες θέσεις. Το όχημα φυτεύει σπόρους στα σημεία που θα τοποθετηθούν οι δείκτες σποράς.
  6.  Αρειανό χώμα (χρησιμοποιήσαμε φακές).
  7.  Σποράκια ντομάτας ειδικά για το διαστημικό μας θερμοκήπιο (τουβλάκι lego 1χ2).
  8.  Διακόπτης τέλους σποράς και θερμοκηπίου (χρησιμοποιεί ένα μικρόφωνο).
  9.  Ο ΗΥ με τον οποίο προγραμματίστηκε το ρομπότ μας (χρησιμοποιήθηκε το  Scratch 2.0).

Η μακέτα για το θερμοκήπιο αποτελεί την πρότασή μας για τα διαστημικά θερμοκήπια στον Άρη. Χρησιμοποιήθηκε μακετόχαρτο, πολλή θερμόκολλα και διαφάνειες για τα τζάμια του θερμοκηπίου.  Η βάση και το θερμοκήπιο κατασκευάστηκαν αρχικά πέρσι με την ΣΤ τάξη του  ΔΣ Προαστίου το οποίο είχε και την αρχική ιδέα  αλλά λόγω γρίπης δεν καταφέραμε να συμμετάσχουμε στον περσινό διαγωνισμό. Φέτος το ρομπότ και το πρόγραμμα έγιναν εξαρχής από την νέα ομάδα μαθητών. Η πίστα βελτιώθηκε (επεκτάθηκε ώστε να μπορούν να μπουν άνετα τρεις δείκτες φύτευσης, σταθεροποιήθηκε και χρωματίστηκε). Το θερμοκήπιο ενισχύθηκε και ολοκληρώθηκε η προσθήκη των τζαμιών.


Οι μαθητές της Χρυσής Ομάδας είναι:

  • Διδάγγελος Γιώργος (αρχηγός της ομάδας)

  • Βασδέκα Ιωάννα (μηχανικός lego)

  • Μπαλαδήμα Ρόζα (μηχανικός lego)

  • Ντίκας Βασίλης (προγραμματιστής)

  • Παπαμαργαρίτη Πηνελόπη (μηχανικός lego, σκηνικό)

  • Τσιάπουλας Δημήτριος (προγραμματιστής)

  • Πατούνη Άννα-Μαρία (αναπληρωματικό μέλος, μηχανικός lego, σκηνικό)

  • Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου (αναπληρωματικό μέλος, μηχανικός lego)

Προπονητής: Μαυραντζάς Νικόλαος (εκπαιδευτικός Πληροφορικής του Σχολείου).


Περιγραφή κατασκευής: Το ρομπότ μας είναι ένας τροχοφόρος διαστημικός αυτόματος φυτευτής. Χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή (στην εικόνα ένα αρκετά παλιό netbook με MX linux 18.1), 2 hubs LEGO WeDo 2.0, 3 κινητήρες, έναν αισθητήρα απόστασης και ένα μικρόφωνο. Στις διαθέσιμες 4 θύρες (Α, Β, C, D) των 2 hubs συνδέουμε αντίστοιχα:

Α: Τον κινητήρα κίνησης του ρομποτικού οχήματος.

Β: Τον αισθητήρα απόστασης για την αυτόματη εύρεση των θέσεων σποράς, αλλά και της αυτόματης αναστροφής του κουβά εκσκαφής στη σωστή γωνία, ώστε να σκεπάσει τους σπόρους με το χώμα.

C: Τον κινητήρα ελέγχου του κουβά εκσκαφής.

D: Τον κινητήρα αυτόματης τοποθέτησης σπόρων.

Η διαδικασία ανοίγματος λάκκων και η φύτευση ολοκληρώνεται χρησιμοποιώντας το μικρόφωνο του υπολογιστή ως διακόπτη αφής τον οποίο πιέζει η ‘Δήμητρα’. Στη συνέχεια το ρομπότ επιστρέφει στην αρχική θέση και ταυτόχρονα σκεπάζει τους σπόρους με το χώμα.

Το παρακάτω βίντεο, από τις δοκιμές λειτουργίας του ρομπότ, παρουσιάζει τις βασικές δυνατότητες της κατασκευής μας. Θα προστεθεί νέο βίντεο με την τελική έκδοση μόλις βρεθεί λίγος χρόνος…

 


Προγραμματισμός – Κωδικόραμα

Ο προγραμματισμός έγινε στο Scratch 2.0.

Μπορείτε να δείτε την αναπαράστασή του στην επόμενη εικόνα. Πρέπει να κάνετε αρκετό ζούμ για να δείτε τις εντολές. Το αρχείο είναι αρκετά ευκρινές και για αυτόν τον λόγο είναι μεγαλούτσικο (1.4 Mb με διαστάσεις 5700×5200 εικονοστοιχεία):

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/1%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c-%ce%b5%ce%ba%cf%80/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.