Οι “ΥΠΕΡΕΞΙ” με το ρομπότ “ΕΞ.Ο” (ΕΞερευνητικό Όχημα) στην 6η θέση στον 3ο Πανελλήνιο διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού [ανανεώθηκε: 18-10-2017]

Το επόμενο χρονικό διάστημα το άρθρο θα εμπλουτιστεί με λεπτομέρειες για την κατασκευή του ρομπότ και πως το προγραμματίσαμε  στο scratch.

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στο ΟΑΚΑ ολοκληρώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού.

Το θέμα του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής ήταν  “Οχήματα και Μεταφορές του αύριο!””


Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 στο 10 Γυμνάσιο Λάρισας πραγματοποιήθηκε ο Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Θεσσαλίας για μαθητές Δημοτικού.

Η ομάδας μας “ΥΠΕΡΕΞΙ” με το ρομπότ “ΕΞ.Ο” (ΕΞερευνητικό Όχημα) πήρε την 3η θέση και το εισιτήριο για τον τελικό στην Αθήνα.

Λάρισα 12 Μαρτίου 2017.
3η θέση στον Περιφερειακό τελικό Ρομποτικής


Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου 2017 στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα όπου η ομάδα μας κάνοντας μια αρκετά καλή παρουσίαση και μετά από βελτιώσεις στη ρομποτική κατασκευή και πίστα κατέλαβε την 6η θέση στο τελικό.

Στην 6η θέση μετά από 8 ώρες διαγωνισμού και 3 φάσεις αξιολόγησης…!

Η διαγωνιστική ομάδα Ρομποτικής του σχολείου με όνομα “Yπερέξι” αποτελείται από τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 6ου Δ.Σ. Καρδίτσας:

  • Βασιάκος Χρήστος
  • Κατοίκου Ελένη
  • Ματζιάρας Σταύρος
  • Μούστου Ραφαέλα
  • Μπλάνη Σταυρούλα
  • Τζιώτα Ελένη

Αναπληρωματικά μέλη διαγωνιστικής ομάδας:

  • Μπανάσιου Μελίνα
  • Πανταζής Δημήτριος

Οι υπεύθυνοι εκπ/κοί:

  • Α’προπονητής: ο Μαυραντζάς Νικόλαος (Εκπ/κός Πληροφορικής) και
  • Β΄προπονητής: Ειρήνη Θεολόγου (Εκπ/κός Ειδικής Αγωγής)
    Σημ.: Στην κα Ειρήνη (Β’ προπονήτρια) οφείλεται η κατασκευή της πίστας (αφού έκαψε ένα πιστόλι σιλικόνης μαζί με τον ηλ. πίνακα του νέου κτηρίου του σχολείου…), της αφίσας, του πανό, της διαγωνιστικής μπλούζας και φυσικά ένα μεγάλο μέρος στη δημιουργία θετικής ψυχολογίας στα παιδιά καθώς και στη εξεύρεση λύσεων σε διάφορα κατασκευαστικά legoπροβλήματα… Thanks κοπελιά!

Η ρομποτική κατασκευή, με τίτλο “ΕΞ.Ο” (ΕΞερευνητικό Όχημα), ήταν ένα ερπυστριοφόρο όχημα εξερεύνησης το οποίο μπορούσε να ελεγχθεί χειροκίνητα με τη βοήθεια τηλεχειριστηρίου. Στο μπροστινό μέρος του ΕΞ.Ο. προσαρμόστηκε μηχανικός βραχίονας για την μετακίνηση αντικειμένων. Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό ήταν η αυτόματη εύρεση της εξόδου (αυτόματη πλοήγηση) σε μία πίστα με τυχαία εμπόδια. Κατά την αυτόματη πλοήγηση, η διαδρομή σχεδιάζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή ώστε να γίνεται ταυτόχρονα και χαρτογράφηση της διαδρομής.

Η κατασκευή ήταν πρωτότυπη και ολοκληρώθηκε μετά από 4 μήνες δοκιμών εντός και εκτός σχολικού ωραρίου. Η διαγωνιστική ομάδα χρειάστηκε να συναντηθεί αρκετές ώρες στο εργαστήριο Πληροφορικής και Σαββατοκύριακα τόσο για δοκιμές όσο και για πρόβες.

Για την κατασκευή του ρομπότ και του τηλεχειριστηρίου χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά LEGO και 3 πακέτα ρομποτικής LEGO WeDo 2.0. Ο προγραμματισμός έγινε στο Scratch το οποίο διδάσκεται στο πλαίσιο του μαθήματος πληροφορικής. Η πίστα και τα εμπόδια κατασκευάστηκαν με ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να μοιάζουν με τουβλάκια LEGO.


Προγραμματισμός στο Scratch

Το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε στο Scratch για να ελέγξουμε το EX.O. μπορείτε να το δείτε σε λειτουργία εξομοίωσης παρακάτω.

Πατήστε την πράσινη σημαία για να ξεκινήσει η εξομοίωση. Μπορείτε να σύρετε και να μετακινήσετε τα μπλε εμπόδια (όχι όμως την μπλε περίμετρο)


Δείτε το βίντεο με την κατασκευή μας

 

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-to-%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%84-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%be-%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-6%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7/

2 pings

  1. […] « Οι “ΥΠΕΡΕΞΙ” με το ρομπότ “ΕΞ.Ο” (ΕΞερευνητικό Όχημα)… […]

  2. […] στον διαγωνισμό και μετά την περσινή επιτυχία (δείτε εδώ) με την 6η θέση στο Πανελλήνιο (έβαλε και η Ειρήνη […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.