Μετατροπή βίντεο σε κινούμενη εικόνα gif

Αρκετές φορές διευκολύνει να βάλουμε ένα μικρό βίντεο σε κάποιο άρθρο π.χ. για να δείξουμε πως κάνουμε κάτι στον υπολογιστή ή πως συνδέουμε κάθετα δύο LEGO γρανάζια (κορώνες) για να μεταδώσουμε κάθετα την κίνηση του κινητήρα . Ο συνηθισμένος τρόπος είναι βιντεοσκοπήσουμε κάτι με το κινητό μας ή (σε περίπτωση που θέλουμε να δείξουμε πως γίνεται κάτι στον ΗΥ) να συλλάβουμε τα δρώμενα στην οθόνη μας π.χ. με το Green Recorder.

Στη συνέχεια πρέπει να ανεβάσουμε το βίντεο (συνήθως) στο youtube και μετά να το ενσωματώσουμε στη σελίδα μας.

Ωστόσο για μικρά βίντεο μπορούμε απλά να μετατρέψουμε το βίντεο σε κινούμενη εικόνα τύπου .gif και απλά να τη βάλουμε στη σελίδα μας όπως εισάγουμε εικόνες ή φωτογραφίες. Η διαδικασία σε linux έχει ως εξής:

α) Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα ffmpeg:

sudo apt-get install ffmpeg

δίνουμε τον κωδικό μας (δεν φαίνεται στην οθόνη) και πατάμε ENTER οπότε μετά από λίγο έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

β) Τρέχουμε από γραμμή εντολών το ffmpeg

έστω έχουμε το βίντεο VID_321.3gp στην επιφάνεια εργασίας. Για να το μετατρέψουμε στο αρχείο output.gif ανοίγουμε το παράθυρο τερματικού (CTRL+ALT+T), πηγαίνουμε στην φάκελο της επιφάνειας εργασίας και δίνουμε τις εντολές:

ffmpeg -i VID_321.3gp output.gif
Προσέξτε ότι το gif αρχείο είναι πολλαπλάσιο σε μέγεθος. Στο παρακάτω παράδειγμα, το αρχικό βίντεο .avi της φωτογραφικής μηχανής μου, σε ανάλυση 720p είχε αρχικό μέγεθος 32,8ΜΒ. Χρησιμοποιώντας το handbrake, με κατέβασμα της ανάλυσης στα 200*150pixels και 25fps, το μέγεθος έφθασε στα 300KB. Όμως μετά τη μετατροπή, με πιο πάνω διαδικασία, το παραγόμενο gif έφτασε τα 1,9MB.


Πηγή και περισσότερα εδώ:

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%ae-%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-gif/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.