Αναβαθμιστήκαμε στην έκδοση 2.51 του wordpress και οι ασθένειες του ΠΣΔ

Με λίγη καθυστέρηση ανέβασα τη νέα έκδοση του WordPress 2.51. Το θέμα είναι ότι κατάφερα να την κάνω μόνο χειροκίνητα καθώς η αυτόματη μέθοδος [WordPress Automatic upgrade] απέτυχε. Sch πάλι τα κατάφερες με τις δυστροπίες σου… Το safe mode είναι εδώ ακόμη μία φορά και εμείς ανακαλύπτουμε τον τροχό για πολλοστή φορά!
Ναι, ναι το ξέρω το blogs.sch.gr αλλά θέλω, αφού μου δίνεται η δυνατότητα, να το εγκαταστήσω και να το παραμετροποιήσω χωρίς περιορισμούς γιατί μαθαίνω μόνο αν πειραματίζομαι και αισθάνομαι “Επιστήμονας” όταν κατανοώ το γιατί και όχι όταν βλέπω, και μόνο, το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας.

Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι διαχειριστές για την ευκολία με την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ή αλλιώς sch (ομολογουμένως, κατά τα άλλα κάνουν πολλή και καλή δουλειά, αλλά η έλλειψη QoS είναι δίκοπο μαχαίρι). Φυσικά, και πολλές είναι, και πρωτοποριακές και μαζεμένες, οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες του ΠΣΔ, αλλά βρε παιδιά, η ευχρηστία είναι ακόμη σε χαμηλό, άντε μέτριο επίπεδο. Αναμένουμε, πάντως, τα θετικά αποτελέσματα (τουλάχιστον σε ταχύτητα και διαθεσιμότητα) των συνεχών αναβαθμίσεων των υποδομών του ΠΣΔ

Δοκιμάσαμε να αναβαθμίσουμε το site της Β/θμιας Εκπ/σης (Joomla 1.0.13 σε 1.5) αλλά το safe mode κατέστρεψε κάθε προσπάθεια. Η επίσημη απάντηση στο γιατί δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσουμε το εργαλείο (module) για το αυτόματο migration στη νέα έκδοση είναι ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας και το safe mode, ακόμη και για τις υπηρεσίες του ΥπΕΠΘ, είναι απαράβατος κανόνας (και σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες-πύλες του κόσμου γιατί βρίσκουν τρόπους και βοηθούν τους τελικούς χρήστες;….ε! γιατί οι ίδιοι οι τεχνογνώστες και τεχνοχειριστές είναι-είμαστε τόσο τεχνοφοβικοί;).

Μήπως όμως να σας θυμίσω την ανακοίνωση στην 1η σελίδα του sch:
Ασφάλεια PHP εφαρμογών Νέο!!!
όπου προτρέπουν για συνεχείς αναβαθμίσεις των δυναμικών ιστότοπων των χρηστών του ΠΣΔ ώστε να κλείνουν τα κενά ασφαλείας που εμφανίζονται;

Φυσικά χρησιμοποίησα το επιχείρημα και η απάντηση ήταν ότι μπορούμε να τους δώσουμε τους κωδικούς και να κάνουν αυτοί το migration για εμάς!!!

Σκέψη μου Νο1: γιατί συνεχίζεις να ασχολήσαι;
Απ1.: Γιατί το ΠΣΔ είναι πρέπει να είναι το κεντρικό portal για τους εκπαιδευτικούς και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες

Σκέψη μου Νο2: πόσο ακόμη οι ασθένειές του θα χαρακτηρίζονται παιδικές;
Απ2: ….. πείτε μου και εσείς καμιά γνώμη γιατί κόλησα

Μετά φωνάζουν όλοι γιατί στα Δημοτικά (και όχι μόνο) οι Δ/ντες κλειδώνουν τα εργαστήρια για να μην χαλάσουν από τη χρήση. Αφού έτσι είναι η νοοτροπία του Έλληνα.

Κλείνοντας θα παραθέσω και μία εμπειρία μου από τον διωτικό τομέα:

“Πριν 10 χρόνια περίπου δούλευα σε μία πολυεθνική και κάναμε έργα με ηλεκτρονικό εξοπλισμό ασφαλείας για τον Ο…Ε. Έφτιαξα λοιπόν ένα μικρό εγχειρίδιο για τον προγραμματισμό και τα σφάλματα ενός ψηφιακού ελεγκτή fail safe που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο στα έργα. Μόλις το είδε εκτυπωμένο ο αμέσως πάνω από εμένα Έλληνας μηχανικός (και υπεύθυνος του έργου) μου είπε:

Νίκο, αυτά που ξέρεις-ουμε, μόνο εγώ και εσύ. Κανένας άλλος! Γιατί η γνώση πρέπει να μένει μόνο σε εμάς ώστε να είμαστε πάντα χρήσιμοι…!

Αντίθετα έχει ενδιαφέρον τι μου είπε ο Ιταλός Τεχνικός Δ/ντης της εταιρίας από την 1η εβδομάδα:

Κοίτα Νίκο, θα σε βοηθήσω όσο μπορώ, θα σου μάθω ότι χρειάζεται, θα με ρωτήσεις όσες φορές θες, αλλά όταν θα είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου, θα το αναλάβεις εσύ αυτό το κομμάτι υπό την ευθύνη σου.

ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟΝ

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%ba%ce%b1%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-251-%cf%84%ce%bf%cf%85-wordpress-%ce%ba%ce%b1/

1 comments

    • Miguel de Cube on 23/06/2008 at 10:04
    • Reply

    Καλά τα λες βρε Νικόλα, αλλά ποιος τα διαβάζει!
    Δε λες, καλά που λειτουργεί όπως λειτουργεί το ΠΣΔ, γιατί αυτοί που αποφασίζουν για την τύχη του, αμφιβάλλω αν έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μια υπηρεσία του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.