Αρχές Μηχανολογίας και η ποίηση της κίνησης

[Ανανεώθηκε 29-10-2021]

Ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη αγάπη στη μηχανολογία μέχρι που ξεκίνησα κάποια ερασιτεχνικά μαστορέματα και προσπάθησα να κατανοήσω κάποια βασικά θέματα σαν αρχάριος ερασιτέχνης.

Τα παρακάτω βίντεο είναι απίστευτα γιατί:

  • δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις σε θέματα που εξαρχής μοιάζουν ότι οδηγούν σε αδιέξοδο ή σε προβλήματα που φαίνεται ότι δεν έχουν λύση
  • έχουν δημιουργηθεί και τα δύο, πριν από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και άρα οι αρχές μηχανολογίας που παρουσιάζουν είναι γνωστές εδώ και πολλές δεκαετίες. Το συμπέρασμα – αποτέλεσμα είναι ότι χρησιμοποιούνται σε εργαλεία και συσκευές καθημερινής χρήσης!

Mechanical Principles (1930) by Ralph Steiner [Αρχές Μηχανολογίας]

Το 1ο βίντεο που ακολουθεί, έχει δημιουργηθεί πριν από περισσότερα από 80 χρόνια και παρουσιάζει την εντυπωσιακή σύμπλεξη γραναζιών τα οποία μετατρέπουν μορφές κίνησης σε άλλες. Η ποίηση είναι στην κίνηση και η αποκάλυψη στην εφευρετικότητα των μηχανικών. Απολαύστε:

Το 2ο βίντεο χρησιμοποιώντας LEGO εξαρτήματα:

 


How Differential Gear works [Πως δουλεύουν τα διαφορικά γρανάζια]

Το 2ο βίντεο εξηγεί πως δουλεύει το διαφορικό σύστημα που υπάρχει σε κάθε αμάξι και εξαρχής φαίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο. Δεν το σκέφτηκα ποτέ, ούτε αναρωτήθηκα γιατί χρειάζεται. Το βίντεο είναι εκπαιδευτικά άψογο καθώς παρουσιάζει το πρόβλημα εξαιρετικά κατανοητά και στη συνέχεια οδηγεί στη λύση μεθοδικά με λογικά βήματα παρουσιάζοντας στο τέλος την τελική μορφή του διαφορικού. Ξανά απολαύστε (πηγαίνετε στο 1′:50″ για να παρακάμψετε την εισαγωγή):


Έντεκα βασικοί μηχανισμοί μετάδοσης και μετατροπής της κίνησης

Το παρακάτω βίντεο προστέθηκε μετά από αρκετά χρόνια και δείχνει με ωραίο τρόπο και τους βασικούς τρόπου με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα γρανάζια και τις τροχαλίες στα διάφορα σετ ρομποτικής.


Από που ξεκίνησε άραγε η χρήση αυτών των μηχανισμών, ε;


Αυτόματα εξαιρετικής πολυπλοκότητας

Και επειδή δεν είχαν μόνοι οι Έλληνες “μεγάλα μυαλά”, δείτε και “μηχανολογικά ρομπότ”  του Jaquet-Droz απίστευτης πολυπλοκότητας τα οποία ήταν και προγραμματιζόμενα με μηχανικό τρόπο.

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b7%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%af/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.