Η βία στη νέα τάξη πραγμάτων των σχολείων

Παρατηρώ και συμμετέχω και εργάζομαι στην ασθμαίνουσα όσο ποτέ άλλοτε Παιδεία (παρέα φυσικά με την κοινωνία σε όλο – σχεδόν?!? – το φάσμα της) και, για πρώτη χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, βρίσκομαι μπροστά σε έντονα φαινόμενα  σχολικής βίας μεταξύ μαθητών, άλλοτε προφανή και άλλοτε κρυμμένα σε πειράγματα, σπρωξίματα, φωνών και αποκλεισμών από παρέες και μαθητικές ομάδες.

Οι περισσότερες οικογένειες έχουν σφίξει για τα καλά το ζωνάρι συμμετέχοντας και αυτές (θέλοντας και μη) στο success story με τις περισσότερες να έχουν οριακή οικονομική επάρκεια και μερικές προ πολλού κάτω από το όριο, ανεπάρκεια.

Προφανώς το άσχημο κλίμα (οικονομικό > ψυχολογικό > οικογενειακό) μεταφέρεται και στα παιδιά και βρίσκει δίοδο εκτόνωσης στο σχολείο.

Με βάση τα παραπάνω ξεκίνησα ένα πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό στο σχολείο μου και για να καταγράψω ότι σχετικό μου άρεσε ή χρησιμοποίησα δημιούργησα και τη σελίδα (θα τη δείτε πάνω στο μενού, λίγο πάνω από το άρθρο που διαβάζετε τώρα) με τον τίτλο “Αnti-εκφοβισμός”.

Ελπίζω να φανεί χρήσιμη και σε άλλους.

Για προτάσεις και φυσικά παρατηρήσεις στείλτε μου ένα μήνυμα (το email μου μπορείτε να το συνθέσετε από το 2ο τμήμα του url της σελίδας μου και το @sch.gr) ή για πιο απλά, σχολιάστε στο τέλος του παρόντος άρθρου ή της σχετική σελίδας.

Ν.

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b7-%ce%b2%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%af/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.