Η εύκολη εγκατάσταση του Scratch 2.0 στο Ubuntu 16.04![ανανεώθηκε Μάιο 2018] How to install Scratch 2.0 to Ubuntu 16.04 – the easy way!

Περισσότερο από 2-3 χρόνια που το Scratch αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2.0, το επίσημο αποθετήριο του Ubuntu (και άρα και των Lubuntu, Xubuntu και Kubuntu) συνεχίζει να περιέχει το καλό, σταθερό αλλά γερασμένο Scratch 1.4. Η έκδοση 1.4 έχει τα χρονάκια της, υπολείπεται πλέον σε αρκετά χαρακτηριστικά του νέου Scratch 2.0 και έχει σταματήσει πλέον να αναπτύσσεται.


A’ Τρόπος:

Κοιτάξτε τη λύση “Στο στέκι των Πληροφορικών”:

http://alkisg.mysch.gr/steki/index.php?PHPSESSID=ncdr7q7mp36teep9kvav4cov44&topic=7260.0


Β’ Τρόπος:

Η εγκατάσταση του Scratch 2 Offline Editor στα windows είναι θέμα λεπτών και ουσιαστικά είναι διαδικασία 2 βημάτων (όπως φαίνεται στην σχετική σελίδα https://scratch.mit.edu/scratch2download:

  1. εγκατάσταση του Adobe Air
  2. εγκατάσταση του Scratch 2 Offline Editor

Από την ίδια σελίδα φαίνεται ότι το ίδιο εύκολα θα έπρεπε να ήταν τα 2 βήματα και στο Linux, αλλά ΔΕΝ!

Συγκεκριμένα για το Ubuntu (και υποθέτω και για τις άλλες διανομές) τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά (ειδικά για νέους Linuxαδες). Στο διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες λύσεις που κολλάνε σε διάφορα απαραίτητα προαπαιτούμενα προγράμματα και προβληματάκια. Η δυσκολία είναι στην απροβλημάτιστη  εγκατάσταση του Adobe Air. Μετά το λίγο ψάξιμο βρήκα την παρακάτω λύση για την εγκατάσταση του Adobe Air (πηγή: www.noobslab.com).

Εγκαταστήστε το Adobe Air δίνοντας από το παράθυρο τερματικού (CTRL+ALT+T) τις εντολές:

wget -O adobe-air.sh http://drive.noobslab.com/data/apps/AdobeAir/adobe-air.sh
chmod +x adobe-air.sh;sudo ./adobe-air.sh

Δίνουμε τον κωδικό μας όταν ζητηθεί (ο κωδικός δεν φαίνεται καθόλου όταν τον γράφουμε και ούτε εμφανίζονται τελείες ή αστεράκια όπως στα windows)

Αφού λοιπόν βάλαμε το Adobe Air, πηγαίνουμε στην ιστοσελίδα του scratch (https://scratch.mit.edu/scratch2download) κατευθείαν στο 2ο βήμα και κατεβάζουμε στον ΗΥ μας το scratch-xyz.air (όπου xyz ο α/α της έκδοσης του scratch).

install_scratch_to_LINUX

Σημείωση: Τα 2 παρακάτω screenshots είναι από το Lubuntu 16.04.

Όταν ολοκληρωθεί το κατέβασμα του αρχείου κάνουμε δεξί κλικ πάνω του και επιλέγουμε “Open with…“.

scratch_xyz.air_select_downloadΣτη συνέχεια επιλέγουμε “Accessories > Adobe AIR application installer

open_with_adobeAIRinstaller

Αυτό ήταν!


 

πηγή: http://www.noobslab.com/2015/05/adobeair-is-now-available-for-ubuntu.html

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b7-%ce%b5%cf%8d%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-scratch-2-0-%cf%83%cf%84%ce%bf-ubuntu-16-04-how-to-install-scratch-2/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.