Με το MX linux 16.1 αναστήθηκε ένας παλιός P4 για να χρησιμοποιηθεί στο νηπιαγωγείο

Μετά από έκκληση των νηπιαγωγών του 3ου τμήματος  για την εύρεση ενός ΗΥ με τη δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο (ναι, είμαστε στο 2017 και πάμε για το 2018 σε λίγο…), τρυπήσαμε τον τοίχο για να περάσουμε καλώδιο από το διπλανή τάξη και βάλαμε και ένα παλιό switch στο οποίο  κουμπώσαμε το ethernet καλώδιο.

Τώρα έπρεπε να βρούμε έναν ΗΥ. Μετά από έρευνα στην αποθήκη του σχολείου, ξέθαψα ένα αραχνιασμένο P4 με 256 RAM. Από άλλο (πιο αραχνιασμένο…) κουτί συμπλήρωσα άλλα 256 RAM.


Τα τελικά χαρακτηριστικά του HY ήταν:

CPU: Intel Pentium 4 3.00GHz

Μνήμη RAM: 512ΜΒ

Σκληρός δίσκος: WD 80Gb, sata 1

Κάρτα Γραφικών: AMD/ATI RV280 [Radeon 9200 PRO]


Για λειτουργικό σύστημα επέλεξα το MX Linux 16.1. Επειδή δεν μπορούσα να μπουτάρω από usb “έκαψα” το ISO του λειτουργικό σε ένα DVD. Εναλλακτικά θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το cd του plop linux με το οποίο μπορώ να εκκινήσω μετά από usb, αλλά ξέχασα αυτή την εναλλακτική.

Σημ.: Το plop linux για να δουλέψει θέλει PS/2 πληκτρολόγιο.

Η εγκατάσταση πήρε περίπου μισή ώρα. Οι ενημερώσεις χρειάστηκαν άλλη μιάμιση ώρα.

Άλλαξα την μπάρα από την κατακόρυφη αριστερή πλευρά στο κάτω μέρος της οθόνης. Προστέθηκε ελληνικό πληκτρολόγιο και η ένδειξη γλώσσας στη γραμμή εργασιών αρκετά εύκολα. Τα περισσότερα βασικά προγράμματα ήταν προεγκατεστημένα (firefox, libre office κλπ).

Η κάρτα γραφικών, η κάρτα ήχου, η κάρτα δικτύου και όλοι οι απαραίτητοι  drivers εγκαταστάθηκαν αυτόματα.

Βρήκε αμέσως τους δύο κοινόχρηστους εκτυπωτές (HP λέιζερ και Canon ψεκασμού) εντελώς αθόρυβα.

Πρόσθεσα το chromium ως γρηγορότερο πρόγραμμα πλοήγησης στο διαδίκτυο από το firefox.

Το μοναδικό που με δυσκόλεψε ήταν η εναλλαγή του περιβάλλοντος (μενού, παράθυρα κλπ) από τα Αγγλικά στα Ελληνικά. Με λίγο ψάξιμο το έκανα από τη γραμμή εντολών ως εξής:

sudo update-locale LANG=el_GR.utf8
Τροποίηση
Τα Ελληνικά θα μπορούσαν να μπουν χωρίς να γράψουμε τίποτε από τη γραμμή εντολών. Το βρήκα μετά και το παραθέτω για διευκόλυνσή σας:

  • Πατήστε το κουμπί “Applications menu” (είναι το κουμπί στην εργαλειοθήκη με το σήμα του MX από το οποίο ανοίγουμε τις εφαρμογές).
  • Επιλέξτε το “MX Package Installer”.
  • Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέξτε την κατηγορία “Languages”.
  • Τσεκάρετε το Greek [Greek Language Meta-Package] και
  • Πατήστε το κουμπί “Install” Αυτό ήταν!

Και ορίστε!

Το λειτουργικό σύστημα ανοίγει ταχύτατα και ανταποκρίνεται εντυπωσιακά γρήγορα για ΗΥ 15ετίας με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα.

Ένας πλήρως λειτουργικός ΗΥ ο οποίος παίζει βιντεάκια από το youtube (480p) σε πλήρη οθόνη.

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-mx-linux-16-1-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%82-p4-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.