Οι εκλογές πλησιάζουν… και η ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι εκλογές πλησιάζουν και επειδή έχω βαρεθεί να ακούω από αυτούς που μας βούλιαξαν και από τα παπαγαλάκια τους, ότι θα μας σώσουν από την κατάσταση στην οποία οι ίδιοι μας οδήγησαν, ένα έχω να πω:

αλήθεια = α+λήθη = δεν ξεχνώ

Και επειδή υπάρχουν πολλοί ‘Άκηδες’ στο απυρόβλητο, πρέπει με κάποιο τρόπο το σύστημα να πάψει να ανατροφοδοτείται με τους ίδιους βουλευτές που έχουν πλέον μάθει να μην δέχονται καμία συνέπεια των λαθών τους, να διατηρούν την κατάσταση εις βάρος της Δημοκρατίας και της Λογικής και να ποδοπατούν την Αξιοκρατία.

Ο στόχος: να ξεβρομίσουμε επιτέλους από όλους αυτούς τους ανθέλληνες, εγωπαθείς και αλαζόνες κάφρους που μας κατσικώθηκαν στο σβέρκο με όλο το συρφετό τους και να δούμε επιτέλους το μέλλον μας με λίγη αισιοδοξία.

 

Απίστευτη η ελληνική γλώσσα (για την λέξη αλήθεια μιλάω, γιατί ξεχάστηκα με τα παραπάνω) και η ετυμολογία πολλές φορές οδηγεί τη σκέψη σε άλλα επίπεδα.

Η αλήθεια σύμφωνα με τη «Θεωρία των Ιδεών» του Πλάτωνα

Σχηματική αναπαράσταση της αλληγορίας του σπηλαίου του Πλάτωνα.

Ο Πλάτωνας, θέλοντας να δείξει τη δυσκολία του να συλλάβει κανείς την αλήθεια, χρησιμοποίησε μια αλληγορία. Είπε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να συλλάβουν την αλήθεια, όμως εξαπατώνται από αυτές. Μοιάζουν σαν να είναι δεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο από το οποίο δεν μπορούν να βγουν ή να κοιτάξουν πίσω, όπου (πίσω τους) βρίσκεται αναμμένη μία φωτιά, καθώς και διάφορα αντικείμενα που περνούν από μπροστά της. Το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές που σχηματίζονται από τα αντικείμενα στον τοίχο του σπηλαίου καθώς αυτά φωτίζονται από τη φωτιά.

Η σκιά ενός κύβου θα μπορούσε να εμφανίζεται είτε σαν ακανόνιστο εξάγωνο, σαν παραλληλόγραμμο ή σαν τετράγωνο, αλλάζοντας συνεχώς μορφή καθώς αυτός περιστρέφεται. Οι σκιώδεις αυτές μορφές εμφανίζονται μάλιστα παραμορφωμένες από τη φωτιά που κυματίζει και από το ανάγλυφο του τοίχου του σπηλαίου. Οι άνθρωποι τελικά πιστεύουν πως η αλήθεια είναι οι σκιές. Ακόμη και αν κάποιος δραπετεύσει και βγει από το σπήλαιο στο φως του ήλιου, αν δεν έχει ανοικτό φιλοσοφικό πνεύμα τυφλώνεται από το φως και ξαναμπαίνει στη σιγουριά του σπηλαίου, ανίκανος να ξεφύγει από αυτό που έχει συνηθίσει ως αληθινό. Ο φιλόσοφος είναι ο μόνος που μπορεί να δει την αλήθεια και παρόλο που γνωρίζει πως θα χλευαστεί στην προσπάθειά του να τη μεταφέρει και στους υπόλοιπους μέσα στο σπήλαιο, ο Πλάτωνας υποστηρίζει πως είναι χρέος του να τους μεταδώσει τη γνώση αυτή

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.