Το βραβείο Νόμπελ Φυσικής σε 3 επιστήμονες για το LED μπλε χρώματος

Μα καλά τα LED (δίοδοι εκπομπής φωτός) χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Τα θυμάμαι να χρησιμοποιούνται στις ενδείξεις λειτουργίας των ραδιοκασετόφωνων από τη δεκαετία του 70. Το φως των led του κασετοφώνου μου, ήταν το μοναδικό φως μέσα στο εφηβικό μου δωμάτιο με το οποίο κοιμόμουν ακούγοντας ροκ και heavy metal μουσική.

Τώρα θυμήθηκαν να βραβεύσουν αυτή την ανακάλυψη…;

Αυτό σκέφθηκα, όσες φορές διάβασα την είδηση στα πεταχτά, από διάφορα ειδησεογραφικά sites μέχρι που διάβασα το αντίστοιχο άρθρο εδώ και όλες οι απορίες λύθηκαν.

Ουσιαστικά οι τρεις Ιάπωνες επιστήμονες πήραν το Νόμπελ φυσικής για την ανακάλυψη του μπλε LED. Και ήταν τόσο σημαντική η ανακάλυψη γιατί ήταν το χρώμα που έλειπε ώστε οι επιστήμονες να καταφέρουν να κατασκευάσουν ‘λευκό‘ φως. Αυτή είναι και η αιτία, που σε λίγα χρόνια (μετά την εξαφάνιση των λαμπτήρων πυρακτώσεως), θα εξαφανιστούν οι λαμπτήρες φθορισμού και θα δώσουν πλήρως τη θέση τους στους λαμπτήρες LED.

Παγκοσμίως θα έχει πολύ μεγάλο ενεργειακό αντίκτυπο καθώς τεράστια ποσά ενέργειας, που πριν 10 χρόνια χρησιμοποιούνταν για τον φωτισμό, θα μειωθούν έως και 100 φορές από το χρήση λαμπτήρων LED. Επιπρόσθετα έχουν από 2 έως και 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι πολύ λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον.

800px-Blue_light_emitting_diodes_over_a_proto-board

Το πλήρες άρθρο εδώ: http://www.naftemporiki.gr/story/864392/brabeio-nompel-fusikis-sto-mple-led

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bd%cf%8c%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%bb-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%83%ce%b5-3-led-%cf%87%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.