Εργαστήριο 3ου ΔΣ Παλαμά: Οδηγίες για αναβάθμιση σε Ubuntu 18.04.1 LTSP [ανανεώθηκε 10 Νοεμβρίου 2018]

Μετά από την αγορά ενός μεταχειρισμένου ΗΥ με i5 2400 με 8GB Ram για server είμαστε έτοιμοι για την αναβάθμιση του εργαστηρίου…

Μπορείτε να βρείτε τις ΟΔΗΓΙΕΣ της Τεχνικής Στήριξης του ΠΣΔ εδώ:

http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP

Ακολούθησα τις οδηγίες της τεχνικής στήριξης. Είναι πολύ καλογραμμένες και δεν θα σας εμφανιστεί (ελπίζω) κανένα πρόβλημα κατά την εγκατάσταση τόσο του server όσο και στη ρύθμιση των clients.  Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, με τους παλιούς Pentium 4 αντιμετώπισα κάποια προβληματάκια ακόμη και μετά τις ρυθμίσεις (ευχαριστώ τον Άλκη για την υποστήριξη) που παραθέτω στο τέλος. Τα προβληματάκια μπορεί να είναι διαφορετικά με άλλους pentium 4 ανάλογα με τη διαμόρφωσή τους. Πιο συγκεκριμένα στη δική μου περίπτωση, οι Pentium 4 (με 1-2 GB Ram):

  • ως fat clients γενικά αργούν,  σε πλήρη οθόνη το scratch εμφανίζει διακεκομμένη την κίνηση και δεν ανοίγουν σωστά το gcompris,
  • ως thin clients κολλάνε που και που και θέλουν επανεκκίνηση.- Επίσης το πρόγραμμα Epoptes όταν κλειδώνει τους thin clients, κάποιες φορές είναι αδύνατο να τους ξεκλειδώσει και χρειάζεται να γίνουν logout. Στη θέση όμως του κλειδώματος των ΗΥ των μαθητών μπορείτε να προβάλλετε την οθόνη του server στους thin clients. Η επαναφορά γίνεται απροβλημάτιστα.

Ωστόσο μπορεί τα κολλήματα μετά από κάποια αναβάθμιση που θα έχει βγει να έχουν αντιμετωπιστεί οπότε πριν ξεκινήσετε να βρείτε τρόπο να αγοράσετε μεταχειρισμένους Core 2 Duo ή νεότερους ΗΥ για clients, κάντε μια δοκιμή αν δουλεύουν καλά οι παλιοί P4.

Σημείωση: Προτείνω την αντικατάσταση όλων των P4 με Core2Duo. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα και θα γλιτώσετε αρκετό χρόνο. Επίσης κάποια στιγμή δεν θα υποστηρίζονται πλέον οι thin clients οπότε η αλλαγή των P4 είναι μονόδρομος σε βάθος χρόνου.

Κοστολόγιο:

Ενδεικτικά και μετά από ερώτηση συναδέλφου, παραθέτω κόστη για μεταχειρισμένους ΗΥ (server και clients)  και καινούργιου switch:

  • Clients με Core2Duo E8400 με 4 GB Ram: 80-100€
  • Server τουλάχιστον i3  (για τις απαιτήσεις κοιτάξτε  εδώ) με 8Gb ram, ssd 120GB  = 250-280€. Απαιτείται στην περίπτωση που υπάρχουν P4 ή στην περίπτωση που θέλουμε να έχουμε εργαστήριο που να τρέχει απροβλημάτιστα για περισσότερο από  μία 5ετία.
  • Switch Gigagbit ethernet με 24port (προφανώς καινούργιο και προτείνω D-Link): 100-120€

Ενδεικτική Α’ περίπτωση (από το μηδέν): Για ένα μέσο εργαστήριο με 20 μαθητές θέλουμε 1 server, 10 clients και 1 Gb switch με προσεγγιστικό κόστος: 1150€ (μπορείτε να ‘παζαρέψετε’ για τις μικρότερες παραπάνω τιμές καθώς είναι αρκετά τα υλικά).  Το κόστος αυτό είναι για την περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τίποτε από την υπάρχουσα υποδομή.  Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε ένα πλήρως λειτουργικό εργαστήριο με την τελευταία έκδοση του Ubuntu LTSP το οποίο θα έχει ικανότητα χρήσης σε αρκετό βάθος χρόνου.


Ενδεικτική Β’ περίπτωση (Περίπτωση που υπάρχουν 5-10 παλιοί Pentium 4):  θέλουμε 1 server και ένα 1 Gb switch με προσεγγιστικό κόστος 350€. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε κάποια προβλήματα σταθερότητας λειτουργίας στους clients αλλά το εργαστήριο θα είναι λειτουργικό για την διδασκαλία εφαρμογών γραφείου, scratch (όχι σε πλήρη οθόνη).



Παλιά κατάσταση

  Server:

  • HP desktop με Core 2 Duo 8400 με 3GB Ram
  • Ubuntu LTSP 12.04

Clients:

  • Ένα HP desktop με Core 2 Duo 8400 με 3GB Ram (ίδιο με τον παλιό server).
  • Εννιά (9) παλιά tower ΗΥ με P4 (1,7 GHz έως 2.4 GHz), RAM 0.5 έως 1.5 MB. Στους έξι, η cmos μπαταρία ήθελε αντικατάσταση και άρα δεν κρατούσαν ούτε ώρα, ούτε ημερομηνία. Φυσικά δεν έκαναν boot ως thin clients αφού έχαναν τις ρυθμίσεις μετά από κάθε τερματισμό λειτουργίας.  Ο ένας δεν άνοιγε καν. Ουσιαστικά δούλευαν οι 3 ως thin cliends.
  • Οι 4 ήταν χωρίς οθόνες (μάλλον κάηκαν τις πέταξαν και δεν τις αντικατέστησαν…).  Δύο οθόνες TFT δόθηκαν για επισκευή καθώς η μία είχε πρόβλημα στην σύνδεση με το ρεύμα και η 2η είχε εξαιρετικά θολή εικόνα.


Ενδιάμεση κατάσταση (Οκτ. 2018 μετά την 1η αναβάθμιση)

Server:

  • i5 2400, 8GB Ram, 128 GB ssd, 500GB HDD για server
  • Ubuntu LTSP 18.04.01

Clients:

  • Δύο HP desktop με Core 2 Duo 8400 και 3GB Ram. Ο ένας είναι ο παλιός server στον οποίο δεν πειράχθηκε η διαμόρφωση με Ubuntu LTSP 12.04 για να μείνει ως εφεδρικός server, αλλά συνδέεται πλέον ως fat client. Αγοράστηκαν τέσσερεις μεταχειρισμένοι dekstop Fujitsu-Siemens με Core 2 Duo 8400 και 4GB Ram.
  • Τέσσερα (4) παλιά tower ΗΥ με P4, RAM 1.5 έως 2 MB.  Οι μπαταρίες cmos αλλάχθηκαν.  Εγκατάστηθηκε το ipxe για να μπουτάρουν μέσω δικτύου καθώς η επιλογή network boot του BIOS δεν δούλεψε (?!?)
  • Πέντε έμειναν στην άκρη για ανταλλακτικά.
  • Παραγγείλαμε 7 μεταχειρισμένες οθόνες TFT.


Τελική κατάσταση (8 Νοεμβρίου 2018)

Αλλάξαμε και τους τέσσερις τελευταίους P4 με μεταχειρισμένους tower HP Core 2 Duo με Ε8400 και 4GB Ram. Επισκευάστηκε μια παλιά χαλασμένη TFT οθόνη και μια HP έβγαλε καπνούς και αποσύρθηκε. Η τελική κατάσταση έχει ως εξής:

Server:

  • i5 2400, 8GB Ram, 128 GB ssd, 500GB HDD για server
  • Ubuntu LTSP 18.04.01

Clients:

  • Δύο desktop HP  με Core 2 Duo 8400 και 3GB Ram ως fat client.
  • Τέσσερις desktop Fujitsu-Siemens με Core 2 Duo 8400 και 4GB Ram ως fat client.
  • 4 tower HP  με Core 2 Duo 8400 και 4GB Ram ως fat client.

Οθόνες:

  • Και οι 11 οθόνες είναι πλεόν TFT (7 Philips + 2 Lenovo+1 HP+1 Belinea).

Θέματα εγκατάστασης του Ubuntu 18.04.1

Ακολούθησα της οδηγίες της τεχνικής στήριξης εδώ: http://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP και η διαδικασία πήγε σχετικά εύκολα μέχρι το τέλος.

Σημεία προσοχής:

  • Δεν πρόσεξα την σημείωση ότι εφόσον υπάρχει ένας thin client που είναι 32bit τότε πρέπει να εγκαταστήσουμε την έκδοση ubuntu-mate-18.04.1-desktop-i386.iso και όχι την 64 bit. Οπότε ξανακατέβασα την σωστή έκδοση και την έκαψα σε CD (περίπου 1 ώρα καθυστέρηση)
  • Αφού ολοκλήρωσα την εκτέλεση των sch-scripts προσπάθησα να βάλω επιπλέον λογισμικό (gcompris, gimp, tux typing κλπ) αλλά δεν βρήκα πουθενά το παλιό αποθετήριο του ubuntu αν και  στη θέση του υπήρχε το synaptic για κατέβασμα πακέτων. Ψάχνοντας βρήκα  ότι στην οθόνη καλωσορίσματος (welcome screen) υπήρχε επιλογή για χρήση του αποθετηρίου λογισμικού, το οποίο πλεόν ονομάζεται Software Boutique,  αλλά (αν και είχα τσεκάρει να εμφανίζεται κάθε φορά μετά το login)  δεν ξαναεμφανίστηκε. Επίσης εξαφανίστηκε από το μενού  η επιλογή ‘Καλωσόρισμα’ η οποία εμφάνιζε το σχετικό παράθυρο.
    Εκεί λοιπόν σκέφτηκα ότι μάλλον κάποια ‘πατάτα’ έκανα στην εγκατάσταση. Ψάχνοντας βρήκα αυτό:  https://ubuntu-mate.community/t/18-04-where-is-welcome/16566/5 το οποίο μου έλυσε το πρόβλημα.
    Εκ των υστέρων, βρήκα στο “Στέκι των πληροφορικών” ότι τα sch-scripts αφαιρούν και την οθόνη καλωσορίσματος και το Software Boutique του Ubuntu γιατί τα λογισμικά πακεταρισμένα σε snap τρώνε εξτρά μνήμη και στο server και στους clients. Τζάμπα 2 ώρες δουλειά…!
  • Για την εμφάνιση σημαίας αντί του κλασσικού ΕΝ-GR όταν αλλάζουμε γλώσσα πληκτρολόγησης βρήκα αυτό: https://ubuntu-mate.community/t/keyboard-layout/17474
    Από την παραπάνω πηγή για εμφάνιση σημαίας αντί για en ή gr εκτελούμε το:
gsettings set org.mate.peripherals-keyboard-xkb.indicator show-flags true

και για την επαναφορά στο en ή gr εκτελούμε το:

gsettings set org.mate.peripherals-keyboard-xkb.indicator show-flags false
Για την ιστορία με το panel στους P4.
Στους περισσότερους P4  στο lts.conf  έβαλα την παράμετρο:

XSERVER=modesetting

λόγω προβλήματος  με τις κάρτες γραφικών Riva TNT 2000  (την συγκεκριμένη την είχαν οι περισσότεροι παλιοί ΗΥ),  GeForce 4 MX420 και 440.  Και πάλι, σε ορισμένους p4, δεν εμφανιζόταν η μπάρα με το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης. Ξανά με τη βοήθεια του Άλκη άλλαξα σε κάθε client το XSERVER σε

X_OPTION_01="\"PageFlip\" \"off\""

Επειδή έχω ακόμη 2 εργαστήρια να φτιάξω παραθέτω την παραμετροποίηση στο lts.conf για έναν client P4 (δεν χρειάζεται για τους 64bit Core 2 Duo):

[mac address of thin or fat client]
HOSTNAME=pc07
LDM_USERNAME=user7
LDM_PASSWORD=***
X_OPTION_01="\"PageFlip\" \"off\""
  • Για κάποιο λόγο η εκκίνηση μέσω network boot του BIOS καθυστερεί αρκετά στα νέα (μεταχειρισμένα)Fujitsu-Siemens με Core 2 Duo. Ακόμη δεν βρήκα τον λόγο.
  • Στους P4 το Gcompris δεν εκτελείται όταν είναι fat clients, ακόμη και με 2 GB Ram. Αν οι P4 ρυθμιστούν ως thin clients, το Gcompris δουλεύει αλλά με εμφανή (και ενοχλητική) καθυστέρηση  στα γραφικά.  Ακόμη και το LibreOffice μπορεί, κάποιος φορές, να κολλήσει.
Άρα το Ubuntu LTSP 18.04 δουλεύει άριστα μόνο με νεότερους 64bit επεξεργαστές (ας είναι και 10ετίας παλιοί) ενώ έχει αρκετά προβλήματα με τους αρχαίους πλέον Pentium 4…

 

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf-3%ce%bf%cf%85-%ce%b4%cf%83-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%ac-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.