Network + dual boot σε Ubuntu LTSP 20.04.x και Windows 10 στα νέα εργαστήρια ΤΠΕ με cpu Ryzen 3!

[Ανανεώθηκε 16-9-2021] Το προηγούμενο έτος αρκετά σχολεία (και στην Α/θμια και στην Β/θμια Εκπ/ση) εξοπλίστηκαν με νέους υπολογιστές με επεξεργαστές ryzen 3 της AMD. Αρχικά υπήρξαν κάποια θεματάκια με τους νέου ΗΥ και το Ubuntu LTSP. Ωστόσο, μετά το καλοκαίρι του 2020, βγήκε  η νέα έκδοση του Ubuntu LTSP 20.04.01 η οποία έλυσε αυτά τα προβλήματα με τα νέα μηχανήματα.
Τι πρέπει να γίνει
ΒΗΜΑ 1ο: Να εγκαταστήσετε το Ubuntu LTSP 20.04.0x (όπου x η τρέχουσα έκδοση) στον server του εργαστηρίου. ΒΗΜΑ 2ο: Να αλλάξετε το BIOS σε κάθε νέο client με Ryzen 3. Αν έχετε παλιό εργαστήριο π.χ. με Core 2 Duo, τότε οι  παλιοί clients (αρκεί να είναι 64bit) που δούλευαν με το Ubuntu 18.04, θα δουλέψουν κανονικά στο νεό Ubuntu LTSP 20.04.0x χωρίς να χρειαστεί να πειράξετε οτιδήποτε. Σημείωση: Το νεό Ubuntu LTSP 20.04.0x δεν υποστηρίζει thin clients και δεν υποστηρίζει clients 32bit όπως είναι οι P4. Αν έχετε μουσειακούς υπολογιστές (15ετίας- 20ετίας)  με επεξεργαστή Pentium 4, αυτοί δεν θα δουλέψουν. Οπότε οι P4 πρέπει να πάρουν τον δρόμο για την ανακύκλωση. Ίσως σαν τελευταία λύση για τους P4 θα μπορούσατε να  διατηρήσετε την 32bit έκδοση 18.04 στον server με τους P4 ως fat clients αλλά και πάλι θα έχετε προβλήματα με αρκετά προγράμματα όπως το GCompris και το Scratch. Οι P4 δούλευαν πολύ καλά με την προπροηγούμενη έκδοση 12.04 η οποία είναι πλέον παρωχημένη…

ΒΗΜΑ 1ο (αφορά τον SERVER)

Αναλυτικές οδηγίες για το πως θα εγκαταστήσετε τη νέα έκδοση στον server του εργαστηρίου μπορείτε να βρείτε (όπως πάντα) στο wiki της Τεχνικής στήριξης του ΠΣΔ: https://ts.sch.gr/wiki/Linux/LTSP.


ΒΗΜΑ 2ο (αφορά τους CLIENTS)

Για να δουλέψουν τα νέα μηχανήματα (αυτά με τους ryzen) ως clients στον server θα πρέπει να κάνετε και τις παρακάτω αλλαγές στο BIOS. Για την εκκίνηση ή το μπουτάρισμα των υπολογιστών ως clients, μπορείτε να αφήσετε το UEFI. Με τις παρακάτω ρυθμίσεις δεν χρειάζεται να ορίσετε το boot σε legacy mode… (αν δεν καταλάβατε τι εννοώ, μην αγχώνεστε, απλά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα)

  1. Μπείτε στο BIOS (Υπενθύμιση: αφορά τους clients και όχι τον server που κάνατε την εγκατάσταση του Ubuntu LTSP. Τα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης αφορούν τους νέους HP υπολογιστές που πήγαν στα σχολεία με επεξεργαστή Ryzen 3. Αν έχετε άλλα μηχανήματα, τα βήματα μπορεί να είναι διαφορετικά.  ) Α’ τρόπος: Με το που  θα ανοίξετε τον ΗΥ πατήστε αρκετές φορές το F10 και θα μπείτε στο BIOS setup. Β’ τρόπος: Όταν ανοίξετε τον υπολογιστή και εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη (Εικ. 1) χρησιμοποιήστε τα βελάκια και επιλέξτε το System setup.  

Εικόνα 1

Στη συνέχεια πατήστε F10 ώστε να μπείτε στο Bios Setup.

Εικόνα 2


3. Με τα βελάκια του πληκτρολογίου μετακινηθείτε στο μενού Storage > Boot order. Κατεβείτε στην επιλογή Network Controller και πατήστε ENTER (Εικ. 3).

Εικόνα 3


4. Με τα βελάκια του πληκτρολογίου ανεβάστε την επιλογή  Network Controller στην κορυφή (κάτω από το UEFI Boot Sources) και πατήστε F10 (Εικ.4).

Εικόνα 4


5. Με τα βελάκια του πληκτρολογίου μετακινηθείτε στο μενού Security και αλλάξτε (Εικ.5):

  • το Network Boot σε Enable
  • To Network Boot Protocol σε IPv4 (UEFI). Σημείωση: αυτό το κάνουμε ώστε όταν θέλουμε να εκκινήσουμε σε Windows (θα το δείξουμε στη συνέχεια)  να μην έχουμε μεγάλη καθυστέρηση.

Στη συνέχεια πατήστε F10.

Εικόνα 5


6. Με τα βελάκια του πληκτρολογίου κατεβαίνουμε στο Secure Boot Configurator. Μόλις πατήσουμε ENTER θα εμφανιστεί η ειδοποίηση (Εικ.6.1) και θα πρέπει να πατήσετε F10 για να προχωρήσετε:

Εικόνα 6.1

Στη συνέχεια αλλάξτε το Secure Boot σε Disable και πατήστε F10 (Εικ.6.2)

Εικόνα 6.2


7. Για να αποθηκευτούν οι αλλαγές μετακινηθείτε στο μενού File και στη συνέχεια επιλέξτε το Save Changes and Exit.

Εικόνα 7


8. Στην επανεκίνηση και επειδή αλλάξαμε το secure boot (μην ανησυχείτε, δεν είναι λιγότερο ασφαλής ο υπολογιστής εγκαθιστώντας το Ubuntu LTSP) θα εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα, όπου θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις αλλαγές, γράφοντας τον τετραψήφιο αριθμό (ο οποίος θα είναι μάλλον διαφορετικός κάθε φορά από το 6593 που βλέπετε παρακάτω) και πατήστε το ENTER (Εικ. 8).

Εικόνα 8


Είστε έτοιμοι!

Και αν θέλω Windows, τότε τι κάνω;

Στην περίπτωση που θέλετε να εκκινήσετε με Windows 10, μπορείτε να το κάνετε εύκολα (χωρίς να πειράξετε ξανά το BIOS) ως εξής:

  1. Μόλις ανοίξει ο ΗΥ και μετά από μερικά δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το παρακάτω μπλε μενού.

    Εικόνα 9

    Αμέσως πατήστε το κάτω βελάκι του πληκτρολογίου και κατεβείτε στην τελευταία επιλογή, όπως φαίνεται στην παραπάνω Εικ. 9.
  2. Πατήστε το ENTER, περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και σε λίγο θα ξεκινήσουν τα Windows.

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/network-boot-%cf%83%ce%b5-ubuntu-ltsp-20-04-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-pc-%ce%bc%ce%b5-ryzen-3-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%cf%89/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.