Το 1ο μου animation – κινούμενο σχέδιο

[Ανανεώθηκε 20/05/2023: Προστέθηκε ακόμη ένα βίντεο με 27 σχεδιοκινήσεις από μαθητές μου]

Εισαγωγή

To animation ή σχεδιοκίνηση ή κινούμενο σχέδιο είναι ουσιαστικά η προβολή, με μεγάλη ταχύτητα, ζωγραφιών ή σχεδίων που διαφέρουν λίγο μεταξύ τους. Στο μάτι μας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε κινείται. Όμως απλά βλέπουμε ακίνητες εικόνες που εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα. Συνήθως, στις ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι εικόνες εναλλάσσονται  με ταχύτητα 25 εικόνες το δευτερόλεπτο. Άρα,  για μια μικρή ταινία του ενός λεπτού (60 δευτερόλεπτα)  χρειάζονται: 60*25=1500  ζωγραφιές!
 
Το παρών μάθημα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Υπάρχει και ένα 3ο προαιρετικό μέρος μόνο για τους πολύ προχωρημένους στο σχέδιο. Στο πρώτο μέρος (Α) θα μάθουμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια σε χαρτί (flipbook animation ή κινούμενα σχέδια γυρνώντας σελίδες). Δεν χρειάζεται υπολογιστής, τάμπλετ ή κινητό. Χρειάζονται απλά χαρτάκια σημειώσεων (με ή χωρίς κόλλα) ή απλές σελίδες χαρτί τις οποίες τις  κόβουμε σε μικρότερα ορθογώνια κομμάτια. Στο δεύτερο μέρος (Β) θα δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κινούμενα σχέδια χρησιμοποιώντας τη δωρεάν online εφαρμογή https://flipanim.com/ Στο τρίτο μέρος (Γ) παραθέτω ένα εξαιρετικό βίντεο για τη δημιουργία καρτούν. Περιέχει οδηγίες, που ξεφεύγουν όμως από τα πλαίσια διασκαλίας της ενότητας σε σχολείο (και σαν αντικείμενο και σαν επίπεδο δυσκολίας). Ωστόσο επειδή πάντα υπάρχουν μαθητές εξαιρετικά ταλαντούχοι στο σχέδιο, ελπίζω να τους βοηθήσει…

Σύνδεση με το Πρόγραμμα Σπουδών

Α’-Β’ τάξη:

  • Δημιουργώ και εκφράζομαι με τη Ζωγραφική
  • Γνωρίζω το Διαδίκτυο –Επικοινωνώ και συνεργάζομαι

Γ’-Δ’ τάξη:

  • Δημιουργώ και εκφράζομαι με παρουσιάσεις και πολυμέσα
  • Γνωρίζω το Διαδίκτυο –Επικοινωνώ και συνεργάζομαι

Ε’-ΣΤ’ τάξη:

  • Δημιουργώ με πολυμέσα και παρουσιάσεις
  • Γνωρίζω το Διαδίκτυο –Επικοινωνώ και συνεργάζομαι

Α. Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια σε σελίδες

Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια σε σελίδες Ι


Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια σε σελίδες ΙΙ


Κινούμενα σχέδια με γύρισμα σελίδας από τους μαθητές μου:


5 απλά πολύ απλά  κινούμενα σχέδια σε σελίδες (ιδέες για την εργασία!!!)


Ο Ρονάλντο σουτάρει


Μια μικρή ταινία κινουμένων σχεδίων!

και πως έγινε η παραπάνω ταινία κινουμένων σχεδίων


Κινούμενα σχέδια με γύρισμα σελίδας από τους μαθητές μου:


Και μερικά ακόμη από τους μαθητές του Παλαμά!

 

Β. Πως κάνω απλά κινούμενα σχέδια με υπολογιστή

Μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας κινούμενα σχέδια με υπολογιστή (tablet ή κινητό), γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας την δωρεάν, online εφαρμογή https://flipanim.com/

Η σχεδιοκίνηση μπορεί να δημιουργηθεί με 3 κύριους τρόπους:

  1.  Frame by frame  animation (καρέ-καρέ): Κάθε εικόνα σχεδιάζεται από την αρχή (και συνήθως είναι λίγο διαφορετική από την προηγούμενη). Αυτή την τεχνική χρησιμοποιήσαμε αναγκαστικά την προηγούμενη ώρα όταν σχεδιάσαμε με το χέρι  για τη δημιουργία σχεδιοκίνησης με γύρισμα σελίδας. Χρησιμοποιούμε τη διαφάνεια των σελίδων για να βλέπουμε τι έχει σχεδιαστεί από κάτω και σχεδιάζουμε στο επάνω χαρτί το νέο σχέδιο.
    Στην ορολογία του animation,  η δυνατότητα με την οποία μπορούμε και βλέπουμε αχνά το προηγούμενο σχέδιο λέγεται Onion skinning (περισσότερα εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/Onion_skinning).  Προφανώς η τεχνική frame by frame χρησιμοποιείτε τόσο, όταν σχεδιάζουμε με το χέρι, όσο και όταν σχεδιάζουμε σε υπολογιστή.
  2. Tween animation (από το inbetween): Με αυτή την τεχνική σχεδιάζουμε το βασικό σχέδιο μία φορά (π.χ. μια μπάλα στο 1ο καρέ) και π.χ. στο  10 καρέ αλλάζουμε το σχέδιο ή μπορούμε απλά να το  το μετακινήσουμε  πάνω από το φόντο ενώ παράλληλα μπορούμε να αλλάξουμε το μέγεθος ή και να το περιστρέψουμε. Το πρόγραμμα animation, μπορεί και σχεδιάζει τα ενδιάμεσα καρέ με βάση την αρχική και τελική κατάσταση του αντικειμένου. Στα παλιά κινούμενα σχέδια της Walt Disney,  οι διάσημοι σχεδιαστές σχεδίαζαν τα κύρια καρέ (λέγονται keyframes) και οι βοηθοί τους σχεδίαζαν τα ενδιάμεσα.  Πλέον τα ενδιάμεσα καρέ μπορεί να τα δημιουργήσει ο υπολογιστής, αλλά απαιτείται η χρήση ειδικών προγραμμάτων.
    Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια χειροκίνητη παραλλαγή του tween animation στη 2 ώρα του μαθήματος. Σχεδιάζουμε μία φορά το αντικείμενο και μετά δημιουργούμε τα επόμενα καρέ, απλά μετακινώντας το αντικείμενο (μπορούμε παράλληλα να αλλάξουμε το μέγεθος ή και να περιστρέψουμε) .
  3. 3d animation: αυτή η περίπτωση απαιτεί τη σχεδίαση τρισδιάστατων γραφικών και είναι εκτός πλαισίου του μαθήματος (για την ώρα…).

Στο τέλος μπορείτε να αποθηκεύσετε το κινούμενο σχέδιο ως εικόνα τύπου .gif. Ωστόσο αυτό προϋποθέτει ότι θα δημοσιευθεί ότι έχετε δημιουργήσει για να το βλέπουν και οι άλλοι. Στη συνέχεια με δεξί κλικ πάνω στην εικόνα επιλέγετε “Αποθήκευση εικόνας ώς” και το αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας. Μερικά (δικά μου) παραδείγματα:

Έργα μαθητών μου

Γ. Τεχνικές για προχωρημένους!!!

Permanent link to this article: https://nikmavr.sites.sch.gr/%cf%84%ce%bf-1%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85-animation-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.